Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Asociația ACVO în mijlocul copiilor
Publicat de Iuliana Bubuianu, 29 martie 2021, 12:07
Iași, 29 martie 2021
300 de elevi din clasele primare de la câteva școli din județ au aflat informații interesante și inedite despre apă, cum poate fi aceasta economisită și păstrată curată, în cadrul unei acțiuni organizate de către echipa Asociației ACVO cu scopul de a forma atitudini și comportamente pozitive față de mediul înconjurător. În cadrul acțiunii organizate pentru a marca Ziua Mondială a Apei, elevii au vizionat un film despre importanța apei, realizat special pentru copii, și au primit materiale informative și educative.
Te-ai gândit vreodată cum ar arăta o zi din viața ta fără apă? Sau câți litri sunt folosiți pentru a produce hrană, îmbrăcăminte și încălțăminte? Și, oare, cum ai putea tu să ajuți la economisirea și la păstrarea apelor curate? Sunt câteva dintre întrebările adresate de către echipa Asociație ACVO unui număr de 180 elevi de clasa a III-a de la Școala Gimnazială Osoi, Comarna, Liceul Tehnologic ”Ionel Teodoreanu” Victoria, Școala Gimnazială Țigănași, Liceul Tehnologic Belcești și Școala Generală Șipote. Întrebările și-au găsit răspunsul și în filmul educativ realizat de ACVO special pentru copii, pe care aceștia l-au vizionat în timpul acțiunii.
”Este important să avem o atitudine responsabilă față de apă, o resursă epuizabilă de care avem nevoie cu toții. Tema acestui an a Zilei Mondiale a Apei este ‹‹prețuiește apa››, iar noi ne-am alăturat celor care trag semnale de alarmă în privința importanței protejării acesteia. Ne-am îndreptat către copii anul acesta și am considerat că vizionarea unui film realizat special pentru ei, cu personaje animate, jucăuș dar în același timp foarte puternic în privința îndemnurilor, este metoda potrivită pentru a le atrage atenția și a forma comportamente pozitive față de apă și tot ce reprezintă ea. Reacția copiilor a fost mai mult decât ne așteptam: au manifestat deschidere, interes, s-au mirat, demonstrându-ne, din nou, cât de important este ca cei mari să vorbească pe înțelesul lor”, a precizat dr.ing. Mihail Doruș, Președintele Asociației ACVO.
Elevii au aflat care sunt resursele de apă dulce de pe glob ce poate fi transformată în apă potabilă, cât pot supraviețui oamenii și animalele fără această resursă, ce cantitate este necesară pentru producerea unui hamburger, unui ou, unui baton de ciocolată, unei perechi de pantofi sau unei coli de hârtie, care sunt metodele aflate la îndemâna lor pentru a economisi apa, cum pot ajuta la păstrarea apelor curate și au fost îndemnați să le povestească și celor din jurul lor despre aceste aspecte. La finalul acțiunii, copiii au primit materiale informative și educative despre apă.
”Elevii noștri au avut oportunitatea de a afla lucruri inedite despre importanța apei în viața oamenilor, bucurându-se nespus de surprizele primite. Activitatea interactivă propusă de reprezentanții asociației a trezit curiozitatea elevilor care au adresat întrebări în legătură cu filmul vizionat. Elevii clasei a III-a au primit cartea de colorat ‹‹Povestea lui AVI››și creioane pentru a completa în culori povestea începută în cadrul activității. Multumiri deosebite partenerilor ACVO!”, a spus prof. Mădălina Enia, directorul Școlii Gimnaziale Osoi.
În cadrul aceleeași acțiuni, alți 80 de copii de la Școala Primară EuroEd au urmărit, pe rând, pe parcursul a două ore, cu respectarea regulilor de distanțare socială, o prezentare a autolaboratorului ApaVital dotat cu echipament video pentru inspecția rețelelor de canalizare. Copii au aflat cât de important este să folosească cu responsabilitate rețeaua de canalizare, pentru a nu determina blocaje ale acesteia. Separat, 40 de copii de la Grădinița EuroEd au urmărit filmul despre apă și au fost răsplătiți cu cărți de colorat pe tema apei și alte materiale promoționale cu însemnele ApaVital.
Acțiunea face din seria proiectelor prin care Asociația ACVO își propune să contribuie la formarea și educarea tinerelor generații. Asociația ACVO a fost înființată de către compania ApaVital, la începutul anului 2018, pentru a da viață proiectelor sale de responsabilitate socială și de implicare în comunitate. Câteva dintre temele importante din agenda pe care asociația și-o propune sunt dezvoltarea urbană, protecția sustenabilă a mediului, spiritul civic și spiritul de colaborare între oameni, evoluția personală și autocunoașterea.