Ascultă Radio România Iași Live

De la debutul campaniei de vaccinare au fost 10.160 de cazuri de reacţii adverse raportate

De la debutul campaniei de vaccinare au fost 10.160 de cazuri de reacţii adverse raportate

Publicat de , 30 martie 2021, 15:58

UPDATE – Şeful CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că de la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID şi până în prezent au fost raportate 10.160 de cazuri de reacţii adverse, ceea ce înseamnă o rată de raportare de 3,4 cazuri la 1.000 de doze administrate.

‘În ceea ce priveşte situaţia reacţiilor adverse raportate de la debutul campaniei de vaccinare şi până la acest moment, au fost 10.160 de cazuri de reacţii adverse raportate, ceea ce înseamnă o rată de raportare de 3,4 cazuri la 1.000 de doze administrate. În ceea ce priveşte rata de raportare pe tip de vaccin, pentru compania Pfizer-BioNTech avem o rată de raportare de circa două reacţii adverse la 1.000 de doze administrate, pentru compania Moderna 3,6 reacţii adverse la circa 1.000 de doze administrate, pentru compania AstraZeneca 13,2 reacţii adverse la 1.000 de doze administrate’, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a precizat, totodată, că în perioada 22 martie – 28 martie au fost raportate 1.341 de reacţii adverse, majoritatea, peste 94%, fiind centralizate la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

‘Vârsta medie a persoanelor care au raportat aceste reacţii adverse este de 38 de ani, deci vedem o preponderenţă mai mare la categoria tânără de vârstă şi peste 61% dintre persoanele care au raportat aceste reacţii adverse sunt persoane de sex feminin. În funcţie de severitatea manifestărilor, în săptămâna precedentă nu s-au raportat reacţii adverse severe, cele 1.341 de reacţii sunt clasificate ca nesevere. În funcţie de tipul reacţiilor adverse, 82% dintre ele sunt reacţii locale, cu durere, tumefacţie, erupţie la locul de administrare şi fenomene sistemice cu stare de oboseală, febră şi frison, 44% dureri musculare sau articulare, 44% cefalee, 18% reacţii digestive’, a explicat Gheorghiţă.

Şeful CNCAV a prezentat în context şi un bilanţ al persoanelor vaccinate de la debutul campaniei, precizând că până la data de 29 martie au fost vaccinate 1.963.141 de persoane, din care ‘peste un milion sunt persoane vaccinate cu două doze’.


UPDATE – Preşedintele Comitetului de coordonare privind vaccinarea anti-COVID, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că de la debutul campaniei de vaccinare până pe 28 martie, 13.416 persoane au fost testate pozitiv la SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin, iar 1.859, după cea de-a doua doză.

‘De la debutul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie până pe 28 martie, un număr de 13.416 persoane au avut un test pozitiv de infecţie cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin, reprezentând 0,69% din numărul total al persoanelor vaccinate cu prima doză. Mediana timpului scurs de la administrarea primei doze şi până la data confirmării a fost de circa 11 zile, iar în ceea ce priveşte numărul de persoane confirmate cu infecţie SARS-CoV-2 după doza a doua, vorbim de 1.859 de persoane, reprezentând 0,19% din totalul persoanelor vaccinate cu doza 2’, a spus Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.

El a arătat că s-au înregistrat şi decese la persoanele care au făcut infecţie cu SARS-CoV-2 la un interval de timp după vaccinare.

‘Pentru cei care au fost diagnosticaţi cu infecţie SARS-CoV-2 după prima doză, vă readuc aminte, timpul mediu era de circa 10 zile de la prima doză, 10-11 zile, ceea ce înseamnă că erau în fereastra de apariţie a anticorpilor. Practic, nu apăruseră încă anticorpii protectori de după prima doză. Erau persoane care, din punct de vedere al riscului, este similar cu o persoană nevaccinată, iar în ceea ce priveşte persoanele care au fost diagnosticate cu infecţie SARS-CoV-2 după ce au primit cea de-a doua doză, procentual era un număr foarte mic, 77 de persoane din cei diagnosticaţi cu infecţie SARS-CoV-2 după prima doză erau în rândul celor 89 de decese şi din cele 89 de decese doar 12 persoane erau din cele care fuseseră diagnosticate cu SARS-CoV-2 după cea de-a două doză. Ceea ce înseamnă că după cele două doze beneficiile sunt mult mai mari. Analiza efectuată de noi pe rata de fatalitate arăta o reducere de cel puţin 100 de ori a riscului de deces la o persoană vaccinată comparativ cu persoanele nevaccinate. Rata de fatalitate la cazurile de COVID care aveau în istoric vaccinare era de circa 0,2%, iar la persoanele care erau nevaccinate era de 2,4%’, a explicat preşedintele CNCAV.

Valeriu Gheorghiţă a precizat că la persoanele vaccinate cu a doua doză infecţiile au apărut în primele zece zile de la administrare.

Medicul militar a indicat că persoanele infectate după prima doză de vaccin îşi pot face rapelul după ce episodul infecţios se termină, fiind necesar să-şi modifice programarea în platformă. A


UPDATE – Preşedintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat că în cursul lunii aprilie va începe vaccinare prin intermediul reţelei primare de medicină de familie, precizând că, din datele preliminare, rezultă o rată de participare la această activitate de 50-55%.

‘Vom demara şi activitatea de vaccinare prin intermediul colegilor din reţeaua primară de medicină de familie. Mâine urmează să primim centralizarea de la nivelul fiecărui judeţ, însă din datele pe care noi le avem preliminare, ne aşteptăm la o rată de participare din partea colegilor din medicina de familie în jur de 50-55 la sută. Este posibil să fie chiar mai mult, dar acestea sunt datele parţiale. Aşa încât un alt element care va duce la creşterea accesului persoanelor la campania şi la centrele de vaccinare va fi operaţionalizarea anumitor centre de vaccinare, cu sprijinul marilor operatori economici, care şi-au arătat disponibilitatea de a organiza propriile centre de vaccinare chiar în incinta unităţilor, prin reţeaua cabinetelor de medicina muncii şi a cabinetelor medicale cu care se află în relaţie contractuală’, a explicat medicul militar, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Şeful CNCAV a precizat că un medic de familie ar putea ajunge să vaccineze 100 de persoane pe săptămână, adăugând că se aşteaptă ca 5.000 de medici să participe la imunizarea anti-COVID.


UPDATE – Preşedintele Comitetului de coordonare privind vaccinarea anti-COVID, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, întrebat despre protestele care au avut loc faţă de restricţiile impuse de autorităţi, că fiecare are libertatea să-şi manifeste punctul de vedere atât timp cât nu pune în pericol sănătatea altor persoane.

El a fost întrebat într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria dacă protestele afectează şi campania de vaccinare împotriva COVID-19.

‘Evident că există o relaţie mai mult şi mai puţin directă şi cu campania de vaccinare. Eu cred că fiecare are libertatea să-şi manifeste punctul de vedere aşa cum consideră de cuviinţă atât timp cât nu pune în pericol sănătatea altor persoane. Ceea ce mi se pare determinat şi ceea ce eu cred că este de datoria noastră este să explicăm oamenilor pe înţelesul lor cât de importantă este vaccinarea, beneficiile vaccinării, riscurile de a se îmbolnăvi, aşa încât noi ne dorim şi obiectivul nostru este să amplificăm tot ce înseamnă comunicare şi informare în rândul populaţiei şi sunt convins că oamenii vor avea maturitatea necesară să înţeleagă aceste lucruri’, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.


UPDATE – Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că pe 6 aprilie vor deveni operaţionale 12 cabinete noi pentru administrarea vaccinului anti-COVID produs de Moderna, astfel putând creşte, zilnic, numărul de persoane imunizate cu acest tip de ser cu cel puţin 1.000.

‘Pe 6 aprilie vom deschide aproximativ 12 cabinete noi pentru administrarea vaccinului produs de compania Moderna. Am reevaluat cantităţile care urmează a fi livrate către România şi putem creşte cu cel puţin 1.000 de persoane vaccinate în fiecare zi din acest tip de vaccin. De asemenea, din 13 aprilie vom deschide 144 de cabinete noi de vaccinare pentru administrarea vaccinului de la compania Pfizer, în condiţiile în care săptămâna precedentă am anunţat un număr de aproximativ 125 de cabinete, deci, practic, reevaluând tranşele de vaccin care urmează să vină, putem să suplimentăm acest număr de cabinete’, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Şeful CNCAV a precizat că, tot în prima parte a lunii aprilie, până pe data de 10, va fi operaţionalizată în platformă, cu ajutorul colegilor de la STS, creşterea numărului de persoane programate ‘de la 60, în momentul de faţă, pe cele 12 ore de lucru ale unui cabinet, la 90 de persoane pe cabinet, ceea ce înseamnă că va creşte ritmul de vaccinare în fiecare centru de vaccinare’.

‘În acest fel, se vor crea locuri suplimentare pentru programare, aşa încât se va reduce timpul de aşteptare în listă la persoanele care se află deja programate. Pentru perioada imediat următoare, în luna aprilie vom operaţionaliza unităţile mobile de vaccinare, centrele mobile de vaccinare’, a declarat Gheorghiţă. 


UPDATE – Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că pe platforma de vaccinare anti-COVID va fi disponibil programul de funcţionare pe fiecare centru, configurabil pe un interval de 24 de ore.

‘Va exista posibilitatea de configurare a programului de lucru în platforma de vaccinare, de programare, astfel încât va fi disponibilă funcţionalitatea programului pe fiecare centru de vaccinare configurabil pe un interval de 24 de ore. Practic, să dăm posibilitatea persoanelor să se programeze în acele centre care au activitate 24 de ore din 24, să se programeze pe numărul de locuri disponibile’, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a menţionat, în context, că din data de 25 martie, cu suportul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, se poate vizualiza tipul de vaccin pe fiecare centru de vaccinare, astfel încât la acest moment este activă harta centrelor pe tipuri de vaccin şi este disponibilă pe site-ul de informare vaccinare-covid.gov.ro, platforma de programare.

‘Harta cuprinde toate centrele de vaccinare active în platformă, tipul vaccinului administrat în acestea, numărul locurilor disponibile şi, de asemenea, numărul persoanelor care se află înscrise pe lista de aşteptare. Harta este interactivă, fiecare utilizator poate filtra afişarea centrelor pe judeţe sau pe numărul de locuri disponibile. De asemenea, sunt afişate statistici privind numărul total al persoanelor înscrise pe listele de aşteptare, pentru fiecare dintre cele trei vaccinuri produse de companiile farmaceutice Pfizer-BioNTech, Moderna şi respectiv Oxford-AstraZeneca’, a precizat Gheorghiţă.


Conferință de presă susținută de Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte al CNCAV.

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/509319576889265/

(Agerpres)

Etichete:
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat că în următoarele trei săptămâni va fi pregătit bugetul de stat pe acest an
Naţional vineri, 3 ianuarie 2025, 15:19

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat că în următoarele trei săptămâni va fi pregătit bugetul de stat pe acest an

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat astăzi, că în următoarele trei săptămâni va fi pregătit bugetul de stat pe acest an, pentru...

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat că în următoarele trei săptămâni va fi pregătit bugetul de stat pe acest an
Studenţii cer printr-o petiţie menţinerea reducerilor la transportul feroviar
Naţional vineri, 3 ianuarie 2025, 15:16

Studenţii cer printr-o petiţie menţinerea reducerilor la transportul feroviar

Aproximativ 40.000 de studenţi au semnat până acum petiţia prin care cer menţinerea reducerilor la transportul feroviar oriunde în ţară. Ei...

Studenţii cer printr-o petiţie menţinerea reducerilor la transportul feroviar
Declic solicită Guvernului şi MAI să interzică total comercializarea şi folosirea petardelor şi a artificiilor de către persoanele fizice
Naţional vineri, 3 ianuarie 2025, 14:19

Declic solicită Guvernului şi MAI să interzică total comercializarea şi folosirea petardelor şi a artificiilor de către persoanele fizice

Organizaţia Declic le solicită Guvernului şi Ministerului de Interne să interzică total comercializarea şi folosirea petardelor şi a...

Declic solicită Guvernului şi MAI să interzică total comercializarea şi folosirea petardelor şi a artificiilor de către persoanele fizice
CNAIR: Restricţii de circulaţie de Bobotează şi Sfântul Ioan
Naţional vineri, 3 ianuarie 2025, 13:45

CNAIR: Restricţii de circulaţie de Bobotează şi Sfântul Ioan

Circulaţia vehiculelor rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, altele decât cele destinate exclusiv transportului de...

CNAIR: Restricţii de circulaţie de Bobotează şi Sfântul Ioan
Naţional vineri, 3 ianuarie 2025, 13:30

ANSVSA: 10 tone de produse alimentare şi peste 5,8 milioane de ouă, retrase de pe piaţă în urma unor controale

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat amenzi de 9,617 milioane de lei şi au retras de la comercializare 10 tone de produse alimentare şi peste...

ANSVSA: 10 tone de produse alimentare şi peste 5,8 milioane de ouă, retrase de pe piaţă în urma unor controale
Naţional vineri, 3 ianuarie 2025, 11:31

Elevii se întorc la cursuri miercuri, 8 ianuarie

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, următoarea vacanţă va avea o săptămână şi va avea loc în perioada 10 februarie...

Elevii se întorc la cursuri miercuri, 8 ianuarie
Naţional vineri, 3 ianuarie 2025, 10:37

Record absolut de apeluri de urgenţă la Salvamont

Salvamontiştii din întreaga ţară au primit ieri 161 de apeluri de urgenţă, un record absolut. 162 de persoane au fost salvate – transmite...

Record absolut de apeluri de urgenţă la Salvamont
Naţional vineri, 3 ianuarie 2025, 09:35

Aproape 2 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan

Aproape 2 milioane de români îşi vor sărbători onomastica marţi, 7 ianuarie, la praznicul Sfântului Ioan Botezătorul. Potrivit datelor...

Aproape 2 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan