Rușii lipoveni din Brăila, trecut și prezent – Comunități Etnice/Ruși Lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 31.03.2020)
Publicat de Iuliana Bubuianu, 31 martie 2021, 12:11
În emisiunea de astăzi poposim acasă la rușii lipoveni din Brăila, mai exact în incinta sediului cultural al Comunității din cartierul Pisc, de pe strada Alexandru Davila, Numărul 13.
Dialogăm cu domnul Pavel Tudose, originar din Târgu Frumos, Iași, iar de peste 15 ani este membru marcant al comunității brăilene, atașat de valorile identitare ale Comunității Rușilor Lipoveni din România.
Pavel Tudose în anul 2004 a absolvit Facultatea de Jurnalistică a Universității „Prietenia Popoarelor” din Moscova, ca bursier al statului român, cu teza de licență – Rolul și influența centrelor religioase ale staroverilor din secolele XVII și XVIII în dezvoltarea publicisticii ruse. În paralel, în anul 2003, a absolvit și cursurile Facultății de Litere, secția Rusă-Română, a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași.
Domnul Pavel Tudose, invitat al emisiunii de astăzi, în anul 2015, a publicat un interesant volum intitulat – Rușii Lipoveni din România – istorie și actualitate. Comunitatea rușilor lipoveni din Brăila: model de conviețuire multietnică în context național și european, lucrare care a văzut lumina tiparului la Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România, proiect editorial cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Fundația „Obșcina” din Brăila.
Încă de la începutul dialogului aflăm amănunte din perspectivă istorică despre Comunitatea Rușilor Lipoveni din Brăila, invitatul nostru prezentându-ne principalele ocupații, de ieri și de astăzi, ale membrilor comunității.
Invitat, astăzi, al emisiunii noastre, avem pe jurnalistul Pavel Tudose, originar din Târgu Frumos, Iași, cel care încă din perioada studenției a publicat în revistele comunității „Kitejgrad” și „Zorile”, iar în perioada 2001-2002 lucrând ca traducător și redactor la postul de radio „Vocea Rusiei” din Moscova, Departamentul de Știri, Secția Limba Română. Astăzi mai aflăm amănunte despre primele cercetări întreprinse în comunitatea brăileană, amintindu-ne și despre colaborarea pe care a avut-o și încă o are cu redacția revistei „Kitejgrad”, revistă lunară de cultură și istorie, care apare sub coordonarea Centrului de Studii și Cercetări privind Rușii Lipoveni din România, spunându-ne că volumul Rușii Lipoveni din România – istorie și actualitate. Comunitatea rușilor lipoveni din Brăila: model de conviețuire multietnică în context național și european constituie rezultatul preocupărilor Domniei Sale legate de tot ceea ce reprezintă istoricul staroverilor, pentru ca, apoi, să audiem amănunte și despre exodul staroverilor din Rusia, de la mijlocul secolului al XVII-lea și de mai târziu.
Vă reamintim că suntem acasă la rușii staroveri din Brăila și dialogăm cu domnul Pavel Tudose, membru marcant al comunității, evidențiat – de-a lungul anilor – prin publicarea a sute de articole sau traduceri cu referire la istoria și cultura rușilor staroveri din România și de peste fruntarii. Pavel Tudose ne amintește de primul articol scris pentru „Kitejgrad” cu accent pe câteva date din biografia Domniei Sale, pentru ca imediat să ne contureze o imagine a principalele evenimente, manifestări, acțiuni culturale organizate, chiar inițiate de Comunitatea Rușilor Lipoveni din Brăila, toate acestea având ca principal obiectiv păstrarea, conservarea și promovarea mărcilor identitare ale Comunității Rușilor Lipoveni din România.
Aproape de finalul emisiunii… invitatul nostru ne amintește personalitățile din comunitatea brăileană care au participat și încă participă la păstrarea zestrei spirituale a copiilor, tinerilor, membrilor comunității de pe acestea meleaguri.
Limba lui Pușkin pentru fiecare vlăstar al comunității poate constitui un avantaj în carieră, aflând amănunte – de la invitatul nostru – și despre acest subiect, punctându-ne și rolul părinților în perpetuarea limbii ruse materne, apoi creionându-ne și atribuțiile pe care le au reprezentanții Grădiniței „Arlechino” din Brăila.
Înspre finalul dialogului nostru, Domnul Pavel Tudose ne conturează o imagine a două proiecte editoriale foarte importante pentru – Comunitatea Rușilor Lipoveni din România – având, pentru fiecare dintre dumneavoastră, un gând de bine și de frumos.
Despre toate acestea, dar și despre multe alte subiecte interesante veți afla mai multe amănunte, în ediția de astăzi a emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni pe care o difuzăm începând cu ora 20 și 30 de minute, pe toate frecvențele Radio Iași.
Text și audio: Dumitru ȘERBAN