Situaţie politică incertă în Republica Moldova
Publicat de , 14 aprilie 2021, 08:36
În Republica Moldova, situația politică rămâne incertă, cu un guvern interimar și tensiuni între Parlament și președinție, adică între socialiștii fostului șef de stat, Igor Dodon, și președinta Maia Sandu.
Curtea Constituțională urmează să anunțe joi, 15 aprilie, dacă au fost întrunite circumstanțele constituționale pentru dizolvarea Parlamentului, fiind sesizate la finele lunii martie de președinta Maia Sandu, după ce deputații nu au reușit timp de trei luni de zile să învestească un nou guvern.
În aceste circumstanțe, socialiștii lui Igor Dodon și aliații lor din Parlament, de la partidul oligarhului fugar Ilan Şor, au instituit stare de urgență în Republica Moldova până pe 31 mai, dar fără măsuri clare de combatere a pandemiei.
Potrivit Constituției, Parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de urgență. Decizia de instituire a stării de urgență a fost contestată la Curtea Constituțională, pe motiv că un guvern demisionar nu ar avea dreptul să propună o astfel de măsură. În opinia experților, decizia votată de deputații PSRM și ai Partidului ŞOR are drept scop amânarea alegerilor anticipate.
În același timp, membrii guvernului interimar sunt convocați săptămânal de șefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, reprezentantă a Partidului Socialiștilor, pentru a discuta chestiuni administrative. Spre exemplu, ieri, într-o ședință, a fost discutată situația pandemică și aprovizionarea sistemului medical cu vaccinuri.
Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaţ califică această situație drept un abuz și o încălcare a principiului separației puterilor în stat. Potrivit acestuia, Parlamentul este un organ colegial, astfel că membrii Guvernului ar trebui să informeze și să discute situația în plenul Parlamentului, nu cu președintele acestuia, în mod separat.
Teodor Cârnaţ: Speakerul Parlamentului şi-a depășit atribuțiile şi dacă este o problemă de interes major, ea trebuie să fie discutată în ședința plenară a tuturor deputaților. Dacă a dat curs unei asemenea invitaţii domnul Ciocoi, aceasta, la fel, duce la încălcarea principiul separației puterilor în stat şi la subordonarea puterii executive unui președinte al Parlamentului. Eu sunt de părere că din partea speakerului Parlamentului este un abuz.
Întrunirile respective au scopuri politice, iar Partidul Socialiștilor încearcă să își mențină controlul asupra Guvernului, dar și să transmită mesaje în societate în context electoral, consideră și analistul Veceslav Berbeca.
Veceslav Berbeca: Pe de o parte, cred că este o încercare de a „îndruma” guvernul să opteze pentru anumite decizii. Pe de altă parte, cred că vor încerca să arate că de fapt ei au fost cei care au avut grijă mare de popor în perioada respectivă. Cred că astea sunt acțiuni politice sută la sută.
Înainte de dizolvarea Parlamentului, socialiștii încearcă să grăbească și alegerea unui nou judecător la Curtea Constituțională, funcție devenită vacantă după ce un magistrat constituțional a decedat la începutul acestui an.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)