Semnificațiile Săptămânii Patimilor. Părintele Mircea Stoleriu la ”Bună dimineața”, cu Mihai Florin Pohoață – 26.04.2021.
Publicat de mihaipohoata, 26 aprilie 2021, 06:57 / actualizat: 26 aprilie 2021, 9:47
După Florii, credincioşii intră în ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare.
Începând din seara de Florii, până în Vinerea Mare, în biserici se săvârşesc deniile.
Potrivit rânduielilor canonice, în această săptămână, se ajunează (nu se mănâncă nimic) până spre seară.
Luni, marţi şi miercuri se oficiază Liturgia darurilor mai înainte sfinţite.
În Joia Mare se oficiază Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare, unită cu Vecernia.
În unele mănăstiri, în Joia Patimilor are loc ritualul spălării picioarelor, care aminteste de gestul de smerenie făcut de Hristos înainte de Cina cea de Taină, care a spălat picioarele ucenicilor.
În mănăstiri, stareţul este cel care spală picioarele monahilor.
În Vinerea Mare, fiind o zi aliturgică, nu se săvârşeşte Sânta Liturghie.
Dimineaţa, se scoate Epitaful din Sfantul Altar şi se aşează pe o masă, în mijlocul bisericii, cu Sfânta Cruce în faţă, scoasă din Joia Mare.
Seara se oficiază slujba Prohodului Domnului, în timpul căreia se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf (o pânză ce reprezinta scena punerii în mormânt a Mântuitorului).
După aceasta procesiune, preoţii aşează Epitaful pe Sfânta Masă din Altar, unde ramane până în miercurea din ajunul Înălţării Domnului.
În ajunul Învierii Domnului, de-a lungul timpului s-au împământenit o mulţime de obiceiuri şi tradiţii, prin care oamenii se pregătesc, în interior şi exterior, pentru a întâmpina Marea Sărbătoare aşa cum se cuvine.
Dacă la oraş, aceste pregătiri se rezumă în mare parte la mâncăruri şi prăjituri dintre cele mai rafinate, la îmbrăcăminte nouă, curăţenie sau chiar redecorare a caselor, în mediul tradiţional, oamenii păstrează „ochiul inimii” deschis la regulile Bisericii sau la mici superstiţii, menite să le ofere un altfel de confort, unul interior, al conştiinţei.
În zilele din Săptămâna Mare, regulile Bisericii le impun creştinilor postul negru, abstinenţa conjugală şi rugăciunea, pentru a intra în atmosfera sărbătorii Paştilor.
Unii creştini ţin post negru începând din Joia Mare până la slujba de Înviere, când se împărtăşesc.
Invitat îl avem pe părintele Mircea Stoleriu, de la biserica Adormirea Maicii Domnului Galata din Iași, astăzi, luni, 26 aprilie 2021, în intervalul orar 9:10-9:20, din Matinalul ”Bună dimineața” – garanția trezirii zilnice fără griji, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.
Surse: dozadebine.ro; playtech.ro; alba24.ro; basilica.ro