Școala Gimnazială ”Elena Cuza” s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare în săptămâna 17 – 21 mai
Publicat de ralucadiaconiuc, 21 mai 2021, 16:26 / actualizat: 22 mai 2021, 5:59
Școala Gimnazială ”Elena Cuza” s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare în săptămâna 17 – 21 mai.
În fiecare zi s-au desfășurat evenimente provocatoare pentru elevii care au încercat să afle mai multe despre Elena Cuza și să-i promoveze o imagine cât mai aproape de adevăr celei care a fost Prima Doamnă a României moderne.
Mesajele de omagiere sau cele adresate generațiilor viitoare, concepute de către copii, au fost scrise pe avioane de hârtie și lansate spre cer. Elevii și profesorii au purtat ținute autentice românești asortate cu un element turcoaz, culoarea preferată a patronului spiritual al școlii. Totul a fost filmat și postat pe pagina de Facebook a școlii.
Un grup de elevi și profesori s-a deplasat la Solești unde a depus coroane la mormântul Principesei Elena, comemorând-o prin lecturi despre viața și activitatea acesteia. În același timp, în holul cancelariei de pe stradela Canta nr.10 s-a ținut o ceremonie religioasă de pomenire de către un sobor de preoți de la Biserica Sfânta Treime.
Un alt moment de suflet s-a petrecut miercuri, 19 mai, când s-a creat ”Podul virtual” peste Prut între școală și Instituția Publică Gimnaziul Făleștii Noi din Republica Moldova, debutul unui parteneriat educativ între cele două unități școlare.
Punctul central al săptămânii l-a reprezentat inaugurarea Muzeului în aer liber ”Elena Cuza – Doamna tuturor românilor”. Concret, orice ieșean dornic de a afla mai multe despre omul care i-a stat alături domnitorului Al. I. Cuza, va putea ”vizita” și lectura panourile montate în exteriorul Școlii Gimnaziale Elena Cuza. Ideea muzeului aparține membrilor Clubului Impact ”Copiii Doamnei Cuza” care, cu sprijinul doamnei Aurica Ichim, Director al Muzeului Municipal, au avut acces la fotografii rare și documente inedite despre Elena Cuza.
Mesajul doamnei Aurica Ichim către școală, elevi, cadre didactice în prag de sărbătoare ne-a emoționat: ”Astăzi, la ceas aniversar, rog să îmi permiteți să transmit copiilor, cadrelor didactice, conducerii Școlii ”Elena Cuza” un sincer și din inimă ”La mulți ani!” și să nu uite, oriunde s-ar duce pe această planetă, că au absolvit Școala Generală „Elena Cuza”! Le doresc sănătate, mult succes în activitate și să dea Domnul ca toți acești copii, oriunde vor merge, să fie mândri că sunt români!”
Clubul Impact ”Copiii Doamnei Cuza” ființează din anul 2019 la Școala Gimnazială ”Elena Cuza” și are ca scop dezvoltarea tinerilor prin proiecte de inițiativă comunitară. Voluntarii noștri sunt elevi din clasele gimnaziale care își dedică timpul, energia și creativitatea întâlnirilor clubului, având șansa de a se implica activ în viața comunității din care fac parte. Un alt proiect inițiat de către membrii clubului este ”IaȘi Citește! Azi un mesaj pe asfalt, mâine o schimbare!”, ce constă în imprimarea unor mesaje inspiraționale, create de către elevii școlii, în dreptul trecerilor de pietoni din cartierele Canta – Păcurari.
Doamna tuturor românilor rămâne una dintre cele mai interesante și neobișnuite figuri ale secolului al XIX-lea, viața ei axându-se pe acțiuni filantropice și culturale. S-a remarcat prin susținerea dreptului la educație al femeilor, înființarea și sprijinirea financiară a unor orfelinate, azile și spitale pentru cei nevoiași, eliberarea din robie a rromilor de pe moșii, crearea de burse pentru elevii merituoși și tinerii cărturari, implicarea activă în viața socială și politică a țării, preocuparea pentru păstrarea și promovarea patrimoniului cultural-istoric al României.
Fiecare clipă a vieții sale a fost dedicată și dăruită celor mulți și mai puțin norocoși, încât unii nu s-au sfiit să o considere chiar sfântă.
”Omul nu viețuiește decât prin faptele sale!” a fost deviza care i-a condus viața și pare că și la Școala Gimnazială Elena Cuza, de la mic la mare, totul se desfășoară în spiritul de compasiune și generozitate exprimat de motto-ul ”Nouă ne pasă!”.
(Comunicat de presă)