Protest cu PET-uri la Ministerul Mediului: România va deveni o piscină cu plastic, în care ne vom îneca
Publicat de , 3 iunie 2021, 18:38
Zeci de membri Declic au returnat PET-uri la Ministerului Mediului, în cadrul unei acțiuni de protest care a avut loc joi, 3 iunie, nemulțumiți că ministrul Tánczos Barna amână de 6 luni să trimită spre adoptare Proiectul de Hotărâre pentru sistemul garanție-returnare.
Pentru că cetățenii ar vrea să restituie ambalajele în magazine, dar n-au cum, au returnat sticlele din plastic la minister. Dacă sistemul garanție-returnare ar fi funcționat, PET-urile ar fi fost returnate în magazine și apoi trimise spre reciclare.
Ambalajele aduse de membrii Declic au fost colectate într-o piscină în care o înotătoare a plonjat, simbolic, în marea de PET-uri. Declic a atras atenția că, dacă amânarea sistemului continuă, România va deveni o piscină națională cu PET-uri și gunoi, în care oamenii se vor îneca.
După acțiune, reprezentanții Declic i-au înmânat secretarului de stat Raul Pop cele peste 14.000 de semnături ale petiției „Reciclare: vrem sistemul garanție-returnare!”. Acesta a venit doar cu promisiuni, dar tot fără garanții: a transmis că Proiectul de hotărâre va pleca săptămâna viitoare spre avizare, fără să precizeze o dată clară.
„Ne întrebăm cum am putea să-l mai credem pe reprezentantul ministerului când, de 6 luni, tot ce am primit au fost amânări”, a declarat Ana Racheleanu, campaigner Declic.
Solicitările transmise direct reprezentantului Ministerului Mediului au fost ca Proiectul de HG să prevadă următoarele:
• Sistemul să rămână centralizat, auto finanțat și transparent
• Să includă ambalajele reutilizabile în aria de aplicare a Sistemului Garanție Returnare – SGR – (și nu doar ambalajele de unică folosință, așa cum menționează actualul proiect de HG)
• Să mențină țintele de colectare ridicate, așa cum au fost agreate în dezbaterea publică din decembrie 2020:
Anul 1: 65% (toate recipientele de băuturi vizate de SGR)
o Anul 2: 75% (sticlă) și 80% (plastic și metal)
o Anul 3: 85% (sticlă) și 90% (plastic și metal)
• Să mențină Penalitățile: între 4.000 (min.) și 50.000 de lei, cum sunt prevăzute în forma curentă a HG (pt. producătorii și comercianții care pun pe piață produse în ambalaje reutilizabile/nereutilizabile)
• Raportarea recipientelor de băuturi colectate în cadrul SGR să se facă per unitate, nu per volum sau greutate.
• Să se asigure că activitatea operatorului de sistem va fi realizată pe baza principiului non-profit.
Comunitatea Declic este creată din sute de mii de oameni obișnuiți, care trăiesc în România sau în diaspora. În prezent, peste 880 000 de membri activi militează pentru o societate mai dreaptă.
Mai multe detalii despre campanie găsiți aici:
https://www.declic.ro/campaign/reciclare-vrem-sistemul-garantie-returnare