Conferință de presă la finalul Proiectului „Underground Iași – Istorii redescoperite”
Publicat de Andreea Drilea, 17 iunie 2021, 17:05
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei organizează vineri, 18 iunie 2021 , începând cu ora 11.00, în Sala „Ștefan Procopiu” de la Palatul Culturii, conferința de presă dedicată încheierii proiectului „Underground Iași – Istorii redescoperite”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul programului RO-CULTURA apelul Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.
Dezvoltat în parteneriat cu Fornleifastofnun Islands (Institutul de Arheologie din Islanda), cu sediul în Reykjavik, proiectul a avut ca obiectiv general promovarea/ valorificarea obiectelor descoperite în urma săpăturilor arheologice în orașul Iași, prin organizarea unei expoziții interactive, deschise publicului în perioada 12 ianuarie – 30 iunie 2021, în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, de la Palatul Culturii din Iași.
Valoarea totală a proiectului este de 617.288,12 Ron (129.083,06 euro).
Conferința constituie momentul potrivit pentru a privi retrospectiv asupra acestui proiect, care a pus în lumină o serie de descoperiri ce ilustrează viața aristocrației și a meșteșugarilor ce își duceau viața nu departe de Curtea Domnească din Iași, și de a împărtăși cu toți cei interesați
realizări, experiențe, bucurii, dar și dificultăți, precum cele cauzate de pandemia de Covid-19, și modalitățile concrete aplicate pentru a îndeplini toate obiectivele propuse.
Pe durata desfășurării expoziției, s-a înregistrat un număr de peste 10.000 vizitatori, practic dublul estimatului inițial.
Suplimentar, s-a organizat o serie de miniconferințe, susținute de arheologii Stela Cheptea, Bobi Apăvăloaie, Costică Asăvoaie, Cătălin Hriban, Adriana Miron, Tamilia Marin și Cosmin Niță, difuzate online la un interval de aproximativ 3 săptămâni, s-au organizat vizite ghidate și ateliere pentru comunicarea detaliată a mesajului expozițional. Tot în cadrul proiectului, a fost organizat un workshop interactiv, desfășurat online datorită contextului pandemic, prin care partenerul din Islanda a contribuit la formarea unui număr de minim 13 specialiști din cadrul instituției promotoare.
Accesul publicului la conferința de presă este permis, în limitele impuse de normele sanitare în vigoare la data desfășurării evenimentului. Conferința de presă va fi transmisă și live, pe pagina de Facebook a proiectului, @Underground Iași – Istorii redescoperite.
Vă așteptăm!
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la
consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.
Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.
În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectivgeneral consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.
Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.
Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro