Documentarul ‘Ieşirea trenurilor din gară’, de vineri în cinematografele din România
Publicat de , 18 iunie 2021, 09:09
Lungmetrajul documentar ‘Ieşirea trenurilor din gară’, regizat de Radu Jude şi istoricul Adrian Cioflâncă, intră, începând de vineri, pe marile ecrane din România, informează un comunicat transmis AGERPRES.
Filmul va rula la Bucureşti (Cinema Union, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Elvire Popesco), Bistriţa (Centrul Cultural Dacia), Cluj-Napoca (Cinema Victoria), Iaşi (Cinema Ateneu), Odobeşti (Casa de Cultură Odobeşti), Slobozia (Casa de Cultură Slobozia), Târgu Mureş (Cinema Arta).
‘Ieşirea trenurilor din gară’ va avea premiera la Timişoara în cadrul festivalului Ceau, Cinema! (15 – 18 iulie).
O proiecţie specială este programată la Sibiu pe 28 iulie, în prezenţa regizorului Adrian Cioflâncă, la Centrul Cultural ‘Ion Besoiu’, în cadrul evenimentului ESTE Filmul de Miercuri.
Lansarea documentarului ‘Ieşirea trenurilor din gară’ marchează cei 80 de ani de la Pogromul de la Iaşi, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.
‘Ieşirea trenurilor din gară’ este un film de montaj compus în întregime din fotografii de arhivă şi documente referitoare la Pogromul de la Iaşi din iunie 1941. Prima parte a filmului e alcătuită din fotografii ale victimelor, însoţite pe coloana sonoră de declaraţii şi mărturii despre soarta lor. Partea a doua, mai scurtă, reprezintă un montaj din fotografii realizate în timpul Pogromului, unele dintre ele inedite.
Scenariul şi regia sunt semnate de Radu Jude şi Adrian Cioflâncă, sunetul este realizat de Dana Bunescu, iar montajul de Cătălin Cristuţiu. Producători sunt Ada Solomon, Carla Fotea şi Radu Jude, iar producător asociat este Adrian Cioflâncă.
Regizor şi scenarist, Radu Jude a câştigat, cu filmul ‘Babardeală cu bucluc sau porno balamuc’, Ursul de Aur la Berlinale. Cu lungmetrajul său de debut – ‘Cea mai fericită fată din lume’ – Jude a primit premiul CICAE, la Berlinala 2009. În 2012, el a regizat lungmetrajul ‘Toată lumea din familia noastră’, prezentat în premieră mondială în secţiunea Forum de la Berlinală. Pelicula ‘Aferim!’ (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai bună regie.
Adrian Cioflâncă este director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România ‘Wilhelm Filderman’ şi membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, dar şi cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie ‘A. D. Xenopol’ al Academiei Române. A fost membru în Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului din România (2003-2004) şi expert în Comisia Prezidenţială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, contribuind la Rapoartele Finale ale celor două comisii. Din 2005, este membru în delegaţia României la International Holocaust Remembrance Alliance.
https://www.facebook.com/TheExitOfTheTrains/posts/344462113762988