În Israel şi în România se comemorează victimele Pogromului de la Iaşi din 1941
Publicat de Andreea Drilea, 22 iunie 2021, 07:53
În aceste zile, în Israel şi în România se comemorează victimele Pogromului de la Iaşi din 1941.
La Muzeul Poporului Evreu, de la Universitatea Tel Aviv, personalităţi ale lumii academice, cercetători, reprezentanţi ai comunităţii evreilor originari din România au participat la un eveniment de comemorare, în prezenţa noului ministru israelian pentru diaspora.
Corespondentul RRA, Dragoş Ciocîrlan, relatează:
Reporter: Muzeul Poporului Evreu de la Universitatea Tel Aviv, unic în lume, a găzduit evenimentul organizat de Ambasada României în Statul Israel, cu ocazia comemorării a 80 de ani de la Pogromul de la Iaşi din 1941. Este primul eveniment la care a participat noul ministru israelian pentru diaspora, Nachman Shai. Ambasadorul României, Radu Ioanid, a prezentat imagini dintr-un documentar al cercetătorilor de la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel” de la Bucureşti. Colette Avital, preşedinta Organizaţiei Supravieţuitorilor Holocaustului din România, a declarat în exclusivitate pentru postul nostru de radio.
Colette Avital: În primul rând, ceea ce vreau să spun este că acest progrom a fost organizat de guvernul român, nu de nemţi, şi au fost ordine specifice ale lui Antonescu. Holocaustul în România e puţin diferit de în alte părţi. În al doilea rând, nu numai victimele, adică mai bine de 13.000 de oameni inocenţi au fost ucişi, dar şi viaţa unei comunităţi a fost distrusă, o comunitate care a fost din cele mai interesante, cele mai cultivate, care avea o viaţă culturală extraordinară. Acolo a fost creat primul teatru şi aşa mai departe, aşa că astăzi comemorarea pentru mine este nu numai a victimelor, o cultură şi o viaţă care a fost distrusă. (Rador)