Ambasadorul român la Londra: România, o enormă valoare adăugată pentru UE şi NATO, deci şi pentru Marea Britanie
Publicat de Lucian Bălănuţă, 16 februarie 2015, 15:35
România reprezintă astăzi o enormă valoare adaugată pentru UE şi NATO, deci şi pentru Marea Britanie, fiind o ţară occidentală cu aspect estic, un partener ce oferă UE poarta către Marea Neagră şi un furnizor de securitate în regiune – consideră ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, într-un articol publicat luni de ziarul The Huffington Post, cu ocazia marcării, la 20 februarie, a 135 de ani de relaţii diplomatice româno-britanice.
”În urmă cu 135 de ani, la 20 februarie 1880, România şi Marea Britanie stabileau relaţii diplomatice la nivel de legaţie condusă de un ministru plenipotenţial. În aceeaşi zi, reprezentanţii diplomatici britanic, francez şi german la Bucureşti înaintau ministrului român al afacerilor externe notele de recunoaştere a României ca stat independent. În discursul rostit cu acest prilej, Regele Carol I îşi exprima bucuria de a vedea stabilite cele mai bune relaţii între România şi Marea Britanie, sperând că relaţiile de prietenie deja existente între cele două ţări vor fi consolidate în viitor’, susţine diplomatul român.
Jinga face o trecere în revistă a relaţiilor economice şi culturale dintre cele două ţări, raporturi mult mai vechi decât cele diplomatice. O dovadă a acestor relaţii economice este reprezentată de colecţiile de cărţi şi hărţi de la British Library.
”Secolul al XIX-lea a reprezentat un moment important în evoluţia relaţiilor noastre bilaterale. În ianuarie 1803, Marea Britanie a deschis la Bucureşti prima sa misiune diplomatică oficială, Consulatul Britanic, iar în martie 1814 un al doilea consulat a fost deschis la Iaşi. România şi Regatul Unit au semnat primul tratat bilateral modern de comerţ şi navigaţie în anul 1880, iar la începutul relaţiilor diplomatice cele două state erau strâns legate prin familiile regale, Regina Maria a României având naţionalitate britanică prin naştere şi fiind nepoata Reginei Victoria. În Primul Război Mondial, Regina Maria a susţinut puternic intrarea României alături de Marea Britanie. 800.000 de soldaţi români au luptat atunci de partea Antantei, iar peste 335.000 dintre ei au dat sacrificiul suprem”, menţionează în continuare ambasadorul României la Londra.
Potrivit acestuia, o altă etapă importantă a relaţiilor dintre Bucureşti şi Londra s-a consumat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când alianţa tradiţională dintre cele două ţări a fost pusă la încercare, deoarece la 22 iunie 1941 România a intrat în război împotriva Uniunii Sovietice pentru a redobândi Basarabia si Bucovina de Nord, ocupate de Stalin în 1940.
În opinia diplomatului român, parteneriatul strategic româno-britanic încheiat în 2003 este mai solid ca oricând, Marea Britanie fiind un susţinător puternic al integrării României în Uniunea Europeană şi în NATO.
”România şi Marea Britanie se află la margini opuse ale continentului, dar abordările lor sunt uimitor de asemănătoare. Împărtăşim viziunea comună privind o Europă mai deschisă, pregătită să performeze în lumea globală a viitorului, şi lucrăm împreună pentru asigurarea securităţii continentului şi combaterea terorismului. Sunt multe lucrurile pe care le putem face împreună, pentru ca această viziune comună să devină realitate şi cred că aceasta este moştenirea celor 135 de ani de relaţii diplomatice bilaterale”, încheie ambasadorul român.
(Agerpres/ FOTO hotnews.ro)