Arta negocierii în relațiile internaționale – o incursiune în istoria diplomației. Ora de Istorie cu Radu Lipovan. Invitatul ediţiei: prof. univ. dr. Gheorghe Iacob
Publicat de radulipovan, 17 februarie 2015, 09:00 / actualizat: 10 februarie 2016, 16:38
În decursul veacurilor, diplomația, ca disciplină specifică, a fost asociată eforturilor statelor de a reglementa litigiile și conflictele dintre acestea, de a-și apăra și promova interesele pe calea tratativelor și de a întreține și dezvolta relații pașnice. Când mijloacele diplomatice își pierd capacitatea de a rezolva diferendele între diferiți actori, forța nu va întârzia să apară…
De-a lungul timpului, de eficiența activității diplomatice a depins însăși soarta popoarelor: un succes repurtat de diplomați a făcut, de multe ori, chiar diferența dintre pace și război, dintre prosperitate și ruină, dintre viață și moarte.
Mai mult, țara noastră, aflată mereu la confluența intereselor marilor puteri, a fost nevoită să mizeze pe virtuozitatea diplomaților săi pentru a-și gestiona relațiile de politică externă.
Ora de Istorie vă propune o incursiune în istoria diplomației, alături de invitatul ediței, prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, de la Facultatea de Istorie a Universității “Alexandru Ioan Cuza din Iași”.
Vom afla despre originile diplomației, despre școlile care i-au creat fundamentele științifice, despre calitățile pe care trebuie să le aibă un diplomat, despre figurile emblematice ale diplomației, despre succesele și eșecurile ei, despre gafele diplomatice și, nu în ultimul rând, despre nivelul la care a ajuns diplomația azi.
Marți, 17 februarie, ora 21:03, Radu Lipovan vă așteaptă la Ora de Istorie, pe frecvențele Radio Iași.
(Radu Lipovan/ FOTO wikipedia.org)
Ascultă integral emisiunea ORA DE ISTORIE cu Radu Lipovan: