Ascultă Radio România Iași Live

(AUDIO)Admiterea în 2021 la TUIASI: mai multe locuri de la Ministerul Educației, peste 400 de candidați din Africa și Asia de Sud-Est

(AUDIO)Admiterea în 2021 la TUIASI: mai multe locuri de la Ministerul Educației, peste 400 de candidați din Africa și Asia de Sud-Est

Publicat de , 6 iulie 2021, 18:16

Numărul de locuri pentru admiterea din această vară la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași va fi mai mare cu aproximativ 10% față de anii precedenți.

Rectorul Dan Cașcaval a precizat că la programul de licență sunt peste 3.600 de locuri, la cel de masterat – peste 2.500, iar la doctorat – 180.  El a adăugat că pentru studenții din afara Uniunii Europene, cifra de școlarizare aprobată de Ministerul Educaţiei este mai mare cu 400 de locuri față de cea din vara anului trecut:

Rectorul Universității Tehnice din Iaşi, Dan Caşcaval, a mai precizat că la depunerea dosarelor, la examenele de admitere și la viitoarele cazări în campusuri nu vor fi introduse anumite restricții pentru tinerii care nu s-au vaccinat anti-COVID-19, ne-a transmis reporterul nostru, Constantin Mihai.

 

COMUNICAT DE PRESA:

Admiterea în 2021 la TUIASI: mai multe locuri de la minister, peste 400 de candidați din Africa și Asia de Sud-Est

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) va începe de luni, 12 iulie, sesiunea de vară pentru admiterea la programele de licență ale celor 11 facultăți. Într-o conferință de presă care a avut loc marți, 6 iulie 2021, de la ora 12.00, rectorul universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, alături de prorectorul responsabil cu relațiile internaționale, prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, și prorectorul responsabil de relațiile cu studenții, conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi, au prezentat cele mai importante informații despre perioada care urmează.

Astfel, rectorul TUIASI a precizat faptul că, dată fiind creșterea numărului de candidați la Politehnica ieșeană din ultimii ani, Ministerul Educației a decis o suplimentare a numărului de locuri la buget pentru candidații de la licență. În mod concret, sunt 3.650 de locuri la licență anul acesta, dintre care 2.400 la buget și 311 pentru românii de pretutindeni, menite în principal pentru tinerii care vin din Republica Moldova.

La această categorie, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, Ministerul Educației a alocat mai multe locuri cu bursă decât în anii precedenți. În același timp, la master sunt 2.520 de locuri, dintre care 1.600 sunt la buget pentru cetățeni ai statelor din UE și 88 pentru românii de pretutindeni. La doctorat a avut loc o creștere a numărului de locuri, sunt 180 în total, dintre care 130 la buget și, pentru prima oară, există și 3 locuri la acest ciclu de studiu Bologna și pentru românii de pretutindeni.

Față de aceste cifre avem o creștere cu 10% a capacității de școlarizare pentru anumite programe, în virtutea solicitării mari venite din partea studenților străini pentru universitatea noastră. În ultimii cinci ani, am înregistrat o creștere a numărului de studenți la taxă cu 45%, fiind o creștere importantă pentru o universitate care nu are o tradiție importantă pentru studenți la taxă. De asemenea, tot în aceeași perioadă, a crescut de până la trei ori numărul studenților din Republica Moldova și, implicit, a candidaților – este o creștere spectaculoasă din acest punct de vedere”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

În ceea ce privește admiterea de anul acesta, rectorul a subliniat faptul că se menține sistemul implementat în premieră națională la TUIASI – o platformă unică de admitere, la care studenții pot veni cu un singur dosar și să plătească o singură taxă de înscriere, dar să aleagă în același timp oricâte specializări doresc de la cele 11 facultăți ale TUIASI. Singurul caz în care un student va trebui să depună de două ori un dosar este cel în care se înscrie atât la Facultatea de Automatică și Calculatoare, cât și la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, fiindcă ambele departajează candidații și printr-o probă scrisă, nu doar în urma mediei și a notelor obținute la bacalaureat.

Deosebirea principală care apare în acest an este aceea că am dorit să acordăm șansa și celor cu medii mai mici care doresc o facultate anume. Vom încheia față de anii trecuți înscrierea pe 25 iulie, cam cu o săptămână mai devreme, iar în ultima săptămână (25 iulie – 2 august) candidații vor putea să opteze pentru o facultate, dacă au reușit să intre la mai multe, și să își aducă actele în original. Practic, această perioadă este dedicată confirmării locului, aducerea actelor în original, iar sistemul va afișa poziția candidaților pentru a vedea în timp real la ce domeniu au fost selectați, iar pe 2 august fiecare candidat va putea să își cunoască situația finală”, a completat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Anul acesta a existat un interes foarte mare al studenților străini față de oferta didactică a facultăților Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. În contextul în care, în momentul de față, la Politehnica ieșeană studiază peste 800 de studenți din țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene, exceptând Republica Moldova, la admiterea de anul acesta, care se va încheia pe 15 august, există deja peste 400 de candidaturi.

Anul acesta, candidaturile au venit mai mult în zona Africa și Asia de Sud-Est. Solicitarea de a deveni studenți ai universității noastre de acești tineri reprezintă, credem noi, rezultatul demersurilor continue de internaționalizare și în special de prezență activă în cadrul târgurilor de prezentare a universităților. Sunt aproape 2 ani în care prezența fizică a fost imposibilă, dar noi am participat în continuare la târguri în format virtual și vedem că până astăzi avem aproape 400 de candidați din afara Europei, în special la programele de licență, iar înscrierile continuă până pe 15 august”, a declarat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu activitatea de internaționalizare.

Aceasta a precizat că, având în vedere situația, universitatea a solicitat creșterea cu 10% a capacității de școlarizare la două dintre facultățile care au programe de licență cu predare în limbă engleză. Iar în perioada următoare a fost luată legătura cu Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior pentru a crește această capacitate și mai mult.

Vrem să creștem această capacitate pentru că, iată, este nevoie. În sensul demersurilor pe care le facem, suntem din ce în ce mai aproape de studenții care urmează să vină. Am creat un hub de internaționalizare în care comunicarea, dar și lucrul în echipe la proiectele universității sau alte unei facultăți să se poată facă în condiții cât mai prielnice, inclusiv în perioada în care distanțarea fizică rămâne la ordinea zilei”, a explicat prof. univ. dr. Irina Lungu.

Aceasta a precizat faptul că și la programele de master se așteaptă înscrierea unui număr mai ridicat de studenți străini către finalul lunii iulie, începutul lunii august, și a subliniat faptul că prioritatea universității în următoarea perioadă este de a dezvolta mai multe programe cu predare într-o limbă străină.

Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a precizat faptul că din toamnă, dacă starea de alertă nu va mai fi în vigoare, se va începe anul universitar cu prezența integrală a studenților la ore și în campusul studențesc. În aceste condiții, conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi, prorector responsabil de relația cu studenții, a prezentat măsurile pe care le va lua universitatea până la finalul anului pentru a-i primi pe aceștia, fiind planificate investiții de aproape 4 milioane de lei în Campusul „Tudor Vladimirescu”.

Campusul nostru este unul dintre cele mai mari din țară, se întinde pe 14 hectare, avem 21 de cămine cu o capacitatea de peste 8.000 de locuri, iar în fiecare an încercăm să modernizăm atât spațiile de cazare, căminele, cât și să reamenajăm spațiile verzi pentru studenți”, a explicat conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi.
Prorectorul a scos în evidență și proiectul universității de a reabilita patru spații pentru a crea săli de lectură moderne în Campusul „Tudor Vladimirescu”, în urma unui concurs de soluții adresat chiar studenților TUIASI, care are premii de 5.000 de lei.

Ne bazăm pe sprijinul și ideile studenților. Vrem să amenajăm în căminele în care nu existau până acum săli de lectură modernizate, este vorba de săli de co-working cu sisteme de videoconferință, realizate cu sprijinul studenților noștri. Am organizat în acest sens un concurs de soluții cu premii de 5.000 de lei, iar studenții au fost bucuroși și participă cu toată seriozitatea”, a mai precizat conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi.

La nivelul obiectivelor de investiții, prorectorul a enumerat reabilitarea băilor și a grupurilor sanitare dintr-un cămin, efectuarea unor lucrări de reparații la subsolurile din șase cămine, cât și schimbarea integrală a ușilor la două dintre căminele mari. Toate acestea vor fi realizate până la 1 octombrie și vor reprezenta o investiție de circa 2 milioane de lei.

Diferența de 2 milioane de lei din investițiile de 4 milioane universitatea le va realiza până la 31 decembrie, aici fiind inclusă și renovarea celor patru săli de lectură, dar și înființarea a patru spălătorii profesioniste menite exclusiv pentru studenți (care va duce numărul celor existente în campus la 15), dar și amenajarea unei platforme subterane pentru colectarea deșeurilor menajere și modernizarea și reparația sistemului de climatizare de la cantină.

Etichete:
Vrancea: Numărul persoanelor vaccinate antigiripal, mai mare decât anul trecut
Regional vineri, 10 ianuarie 2025, 18:25

Vrancea: Numărul persoanelor vaccinate antigiripal, mai mare decât anul trecut

Numărul vrâncenilor care s-au vaccinat antigripal în sezon gripal 2024 – 2025 este mai mare faţă de anul trecut, dar la aproape jumătate...

Vrancea: Numărul persoanelor vaccinate antigiripal, mai mare decât anul trecut
(AUDIO) Iași: Elevii Școlii Primare „Carol I” reprezintă România la Campionatul Mondial de Șah din Serbia
Regional vineri, 10 ianuarie 2025, 16:49

(AUDIO) Iași: Elevii Școlii Primare „Carol I” reprezintă România la Campionatul Mondial de Șah din Serbia

Copii de la Școala Primară Carol I din Iași, de la clasa pregătitoare, vor reprezenta România la Campionatul Mondial de Șah, care va avea loc...

(AUDIO) Iași: Elevii Școlii Primare „Carol I” reprezintă România la Campionatul Mondial de Șah din Serbia
Meteo: Atenționare cod galben de ceață pentru județe din Moldova
Regional vineri, 10 ianuarie 2025, 16:39

Meteo: Atenționare cod galben de ceață pentru județe din Moldova

ATENTIONARE DE FENOMENE METEOROLOGICE PERICULOASE COD GALBEN Fenomene avertizate: Ceață ce determină vizibilitate redusă sub 200 m și izolat sub...

Meteo: Atenționare cod galben de ceață pentru județe din Moldova
Vrancea: Tineri reţinuţi pentru furt calificat; prejudiciul, 270.000 de lei
Regional vineri, 10 ianuarie 2025, 14:51

Vrancea: Tineri reţinuţi pentru furt calificat; prejudiciul, 270.000 de lei

Doi tineri de 18 şi 25 de ani, din comuna Fitioneşti, au fost reţinuţi pentru furt calificat după ce ar intrat în mod repetat în locuinţa...

Vrancea: Tineri reţinuţi pentru furt calificat; prejudiciul, 270.000 de lei
Regional vineri, 10 ianuarie 2025, 14:09

(AUDIO) Protest al angajaților din Penitenciarul Botoșani împotriva Ordonanței „Trenuleț”

Aproximativ 150 de angajați ai Penitenciarul Botoșani au protestat astăzi, timp de două ore, la poarta unității de detenție, pentru a-și...

(AUDIO) Protest al angajaților din Penitenciarul Botoșani împotriva Ordonanței „Trenuleț”
Regional vineri, 10 ianuarie 2025, 12:39

Program prelungit și bonificație de 10% pentru plata taxelor și impozitelor locale

Având în vedere că scadența primului termen de plată a impozitelor și taxelor locale (impozitul / taxa pe clădiri, impozitul / taxa pe teren,...

Program prelungit și bonificație de 10% pentru plata taxelor și impozitelor locale
Regional vineri, 10 ianuarie 2025, 12:23

Bacău: Aproximativ 200 de poliţişti au protestat în faţa Penitenciarului; o parte dintre ei au refuzat să intre în tură

Aproximativ 200 de poliţişti au protestat, vineri, în faţa Penitenciarului Bacău, împotriva prevederilor Ordonanţei ‘trenuleţ’....

Bacău: Aproximativ 200 de poliţişti au protestat în faţa Penitenciarului; o parte dintre ei au refuzat să intre în tură
Regional vineri, 10 ianuarie 2025, 12:10

Comunicat de presă – Expoziția „Anuala artiștilor botoșăneni”

Muzeul Judeţean Botoșani găzduiește, în perioada 10-20 ianuarie 2025, în spațiul Galeriilor de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani,...

Comunicat de presă – Expoziția „Anuala artiștilor botoșăneni”