Valeriu Gheorghiţă: Peste 273.000 de persoane vaccinate cu schemă completă prin programul ‘Oraşul vaccinează satul’
Publicat de Andreea Drilea, 27 iulie 2021, 16:06
Şeful CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că în cadrul programului ‘Oraşul vaccinează satul’ s-au demarat activităţi de vaccinare în 2.690 de comune din cele 2.862 din România, peste 273.000 de persoane fiind imunizate cu schemă completă.
‘Până la acest moment s-au demarat activităţi de vaccinare în cadrul programului ‘Oraşul vaccinează satul’ în 2.690 de comune din cele 2.862 de comune din România, ceea ce înseamnă un procent de 93% al comunelor din România care au avut şi au activităţi de vaccinare. Dintre acestea, în 47% s-au finalizat acţiunile de vaccinare, practic s-au făcut şi doza I şi rapel, însă urmează, în urma discuţiilor pe care le-am avut cu colegii din Direcţiile de Sănătate Publică, practic se vor relua aceste activităţi, sunt deja judeţe care au trecut prin toate comunele şi au finalizat procesul de vaccinare şi acum, practic, reiau activităţile şi procesul de vaccinare. În cadrul acestui program au fost vaccinate peste 273.000 de persoane cu schemă completă de vaccinare, mai mult cu 12.000 de persoane faţă de săptămâna precedentă’, a declarat Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El prezentat şi date privind vaccinarea la cabinetele medicilor de familie.
‘În momentul acesta, peste un sfert din medicii de familie de la nivel naţional care au contract încheiat cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, adică 2.621 de medici de familie, înregistrează activităţi de vaccinare în cabinetele proprii. Au fost vaccinaţi până astăzi 277.120 de pacienţi, majoritatea – 54,38% – fiind din mediul rural. Sunt mai multe judeţe care au peste 11 mii de persoane vaccinate în cabinetele de medicină de familie, cele mai multe fiind în Timiş, cu peste 15 mii de persoane vaccinate, urmat de judeţul Argeş, municipiul Bucureşti, Prahova, Mureş, Iaşi, Dâmboviţa, Dolj. (…) Însă aş vrea să menţionez faptul că, dacă numărul medicilor de familie care vaccinează rămâne constant, la un moment dat activitatea şi ritmul de vaccinare în cabinete evident că va scădea progresiv, pe măsură ce se va epuiza lista de… sau persoanele doritoare din lista proprie’, a spus acesta.
În 146 de spitale publice au fost vaccinaţi 5.217 pacienţi, iar în 26 de spitale private – peste 1.050.
Şeful CNCAV a menţionat că, la acest moment, aproximativ 20% din centrele de vaccinare care au funcţionat la capacitate maximă la nivel naţional au activitate suspendată temporar, ceea ce înseamnă circa 183 de centre.
‘De asemenea, din cele 657 de centre care sunt active în momentul de faţă, circa 61% au programul redus, însemnând că au program de patru ore, de şase ore sau de opt ore, iar alte 385 de fluxuri din aceste centre active au fost sistate temporar. Ca atare, sigur că ne preocupă eficienţa centrelor de vaccinare şi menţinerea unui echilibru onest între costurile legate de menţinerea, repet, a activităţii acestor centre şi eficienţa pe care o au, parte din personalul vaccinator fiind angrenat în activităţi de vaccinare cu echipe mobile’, a mai afirmat Gheorghiţă. AGERPRES