Românii sunt la coada salariilor în Europa, dar plătesc preţuri mai mari la alimentele de bază (Eurostat)
Publicat de , 3 august 2021, 06:25
În România, preţul unor alimente de bază este mai mare decât în alte ţări. Carnea este mai scumpă decât la polonezi, iar la brânză sunt cel puţin zece ţări în care este mai ieftină, arată datele Eurostat.
Deşi suntem alături de bulgari şi turci, la coada salariilor în Europa, plătim mai mult pentru kilogramul de carne decât polonezii sau cehii, de exemplu.
La fel stau lucrurile şi la lapte, brânză şi ouă. În România preţurile depăşesc pe cele din Lituania, Cehia, Ungaria şi încă alte câteva state. La aceste produse cel mai mult plătesc norvegienii.
Până şi la haine plătim mai mult decât ungurii sau locuitorii Macedoniei de Nord, potrivit cifrelor Eurostat.
Dacă ne uităm la preţurile din hoteluri şi restaurante, un cost mediu al unei nopţi în Uniunea Europeană, de 100 de unităţi, în România beneficiarii plătesc 53,4. Cel mai ieftin este în Turcia, iar cel mai scump în Elveţia.
În ceea ce priveşte indicele preţurilor la transporturi, România se află pe locul al şaptelea, la cele mai mici preţuri, cel mai scump fiind în Norvegia, iar cel mai ieftin în Turcia, mai arată datele Eurostat. RADOR