Aur și argint pentru canotorii români la JO Tokyo 2020. Elisabeta Lipă, legenda canotajului mondial, la ”Bună dimineața”, cu Mihai Florin Pohoață – 3.08.2021.
Publicat de mihaipohoata, 3 august 2021, 07:37 / actualizat: 3 august 2021, 10:14
O medalie de aur la dublu vâsle feminin prin Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş şi două de argint prin echipajul masculin de patru rame fără cârmaci alcătuit din Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari şi cel de dublu rame masculin format din Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă – este bilanțul canotorilor români la Jocurile Olimpice de la Tokyo, ediția a XXXII-a.
Echipajele olimpice de canotaj ale României la Tokyo au fost însoțite de Elisabeta Lipă, legenda canotajului mondial și președinta Federației Române de Canotaj.
Marea noastră campioană olimpică a început canotajul la 16 ani, iar peste numai un an a fost selecționată în lotul olimpic al României unde a rămas timp de aproape 24 de ani.
În 1981, la Campionatele Mondiale rezervate juniorilor, a cucerit prima medalie din cariera sa de sportivă, bronz în proba de patru vasle cu cârmaci (4x+).
În 1984, la Los Angeles, la 19 ani, a cucerit primul său titlu olimpic la dublu vâsle.
A fost doar începutul unei cariere sportive de legendă.
A devenit cea mai medaliată canotoare din istoria Jocurilor Olimpice, cu cele cinci medalii de aur, două de argint și una de bronz, cucerite într-o perioada de 20 de ani.
Elisabeta Lipă a fost primul sportiv din istorie care a câștigat șase medalii olimpice la canotaj, record pe care și l-a doborât de două ori, ajungând primul sportiv din canotaj care a cucerit opt medalii olimpice.
Are în palmares 25 de titluri de campioană națională și a fost port-drapelul delegației României la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000) și Atena (2004).
În anul 2000, Elisabeta Lipa a fost declarată de Federația Mondială de Canotaj cea mai bună canotoare a secolului XX.
La Atena, în 2004, la 39 de ani, a devenit cea mai vârstnică sportivă care a cucerit un titlu olimpic la canotaj, în proba de opt rame cu cârmaci.
Pe 1 iunie 2000, la Lucerna, în Elveția, a primit medalia „Thomas Keller”, cea mai înaltă distincție din canotaj, iar președintele României i-a conferit Ordinul Național ”Serviciul credincios” în grad de comandor, pentru talentul, pregătirea deosebită și dăruirea excepțională dovedite în întreaga sa carieră sportivă.
Din partea COSR i-a fost decernat trofeul „Colanul Olimpic”, înainte de plecarea la JO de la Beijing, din 2008.
La data de 1 decembrie 2004, Elisabeta Lipa a devenit prima femeie din România înaintată la gradul de chestor de poliție (echivalent cu cel de general).
În anul 2008 a fost declarată Cetățean de Onoare al orașului Siret.
În noiembrie 2015 a fost numită în funcția de ministru al Tineretului și Sportului.
Bilanțul canotorilor români la J.O. de la Tokyo este evaluat de Elisabeta Lipă – distinsa noastră invitată, astăzi, marți, 3 august 2021, în intervalul orar 9:10-9:20, din Matinalul ”Bună dimineața” – certitudinea unei treziri fără emoții, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.
Surse: cosr.ro; agerpres.ro