Cîmpeanu: Rezultatele de la Titularizare arată un aspect trist şi îngrijorător; e nevoie de măsuri integrate
Publicat de , 20 august 2021, 05:12 / actualizat: 20 august 2021, 6:12
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi, că rezultatele examenului de Titularizare de anul acesta arată un aspect ‘trist’ şi ‘îngrijorător’, având în vedere că doar 11.000 de candidaţi dintr-un total de 34.000 au reuşit să ia peste nota 7, subliniind că este nevoie de măsuri ‘integrate’ care, pe de o parte, să redea demnitatea profesiei de dascăl şi, pe de altă parte, să asigure un sistem de salarizare atractiv.
El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria după şedinţa Guvernului, ce opinie are despre rezultatele examenului de Titularizare, pe care preşedintele Klaus Iohannis le-a calificat drept ‘nesatisfăcătoare’.
‘Domnul preşedinte a spus că sunt nesatisfăcătoare. Eu spun la fel, atunci când se prezintă 34.000 de candidaţi şi doar 11.000 reuşesc să ia peste nota 7. Este un aspect în egală măsură trist şi îngrijorător, pentru că sunt cei care vor să devină profesori. Atunci când avem 15 candidaţi care au obţinut nota 1, atunci când avem foarte mulţi candidaţi eliminaţi din examen şi nu vreau să intru în motivele pentru care sunt eliminaţi din examen, avem într-adevăr o realitate care ne nemulţumeşte, este firesc să fie aşa. Va trebui să vedem cum putem să redăm atractivitatea carierei didactice, atractivitatea profesiei de dascăl prin măsuri integrate. Şi aş vrea să nu fiu greşit înţeles, apreciez cei 130 de candidaţi (…) care au obţinut nota 10 la Titularizare. Apreciez rezultatele celor 11.000 de candidaţi, dar nu pot aprecia mai ales rezultatele acelor candidaţi care n-au luat nici măcar nota 5‘, a declarat Cîmpeanu.
El a adăugat că măsurile pentru îmbunătăţirea competenţelor viitorilor profesori ‘exced’ competenţele unui singur minister.
‘Trebuie să fie măsuri integrate. Trebuie să fie măsuri care, pe de o parte, să redea demnitatea profesiei de dascăl, pe de altă parte, să asigure un sistem de salarizare atractiv, în aşa fel încât cei mai buni absolvenţi ai universităţilor româneşti să se îndrepte către cariera didactică‘, a explicat ministrul Cîmpeanu.
Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidaţii trebuie să obţină la proba scrisă minimum nota 7 (şapte), iar pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), minimum nota 5 (cinci). Proba practică şi inspecţia la clasă au fost eliminate pentru anul în curs prin OUG nr. 70/2020, aprobată prin Legea nr. 179/2020, cu modificările şi completările ulterioare. AGERPRES