Cîmpeanu: Fiecare universitate organizatoare de doctorat să aibă până la finalul anului o strategie de combatere a plagiatului
Publicat de , 26 august 2021, 16:58
Fiecare universitate care organizează studii de doctorat va trebui să aibă până la finalul acestui an o strategie proprie de prevenire şi combatere a plagiatului, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
El a fost întrebat de ce nu există o strategie unitară antiplagiat, ci pe fiecare universitate în parte.
‘Sistemul universitar este un sistem descentralizat. Am cerut în data de 18 februarie un proiect pentru strategie naţională de prevenire şi combatere a fenomenului de plagiat. Pentru că foarte multă lume vorbeşte, exprimă opinii, corecte de altfel, dar observând că nu se întâmplă nimic, am adoptat această soluţie, prin care fiecare universitate care este instituţie organizatoare de studii universitare de doctorat va trebui să aibă până la finalul acestui an o strategie proprie de prevenire şi combatere a plagiatului, strategie care va trebui afişată pe site-ul propriu’, a declarat Sorin Cîmpeanu, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El a explicat că fiecare universitate va avea o structură adaptată dimensiunilor activităţii, în funcţie de tezele de doctorat susţinute.
‘Aceste structuri vor avea activitatea corelată cu cea a secretariatului şcolilor doctorale şi secretariatului instituţiei organizatoare de studii doctorale’, a declarat Cîmpeanu.
El a subliniat că până acum nu a existat o finanţare sistemică, solidă, în acest domeniu.
‘Toate aceste lucruri necesită resurse. Este pentru prima oară când Ministerul Educaţiei a asumat finanţarea, într-un cuantum de peste 25 de milioane de lei, doar pentru lunile rămase în acest an. Va trebui să avem o strategie proprie, o structură şi va trebui să începem cu digitalizarea tuturor tezelor de doctorat, care teze de doctorat, în momentul de faţă, sunt prăfuite, legate, în depozite. Ele vor trebui să fie scoase la lumină şi, în primul rând, digitalizate, pentru a pregăti procesul de evaluare pe care universităţile îl vor face din perspectiva mecanismelor interne de asigurare a calităţii’, a spus ministrul.
Cîmpeanu a precizat că evaluarea universităţii este total independentă de evaluarea pe care CNATDCU va trebui să o facă ori de câte ori va primi o sesizare.
‘Deci, evaluarea făcută de universităţi începe cu strategia, structura şi digitizarea tezelor (…), iar CNADTCU continuă procesul de analiză a tuturor sesizărilor pe care le primeşte în paralel. (…) La finalul acestui proces, fiecare conducător al unei universităţi, fiecare rector al universităţii, va asuma un raport prin care va preciza: au fost analizate 2.347 de teze de doctorat, 2.341 nu au niciun fel de problemă, la două teze avem semne de întrebare, celelalte 4 teze sunt plagiate. Mai departe, pentru cazurile în care sunt semnalate probleme va interveni CNATDCU, automat’, a declarat Sorin Cîmpeanu. AGERPRES