Suceava: Campanie de evaluare gratuită a riscului de obezitate şi diabet, la USV
Publicat de , 28 august 2021, 12:00 / actualizat: 30 august 2021, 12:00
Universitatea ‘Ştefan cel Mare’ Suceava (USV) va desfăşura, luni, o campanie publică pentru a evalua starea de sănătate a populaţiei generale, dar şi pentru a oferi participanţilor sfaturi privind de starea lor de sănătate, în special pentru risc de supraponderalitate/obezitate şi diabet de tip 2, a informat prorectorul instituţiei academice, prof. univ. dr. Mihai Dimian.
El a precizat că este vorba despre un proiect derulat de USV în parteneriat cu Universitatea Naţională Precarpatică ‘Vasyl Stefanyk’ din Ivano-Frankivsk, Ucraina, finanţat de Uniunea Europeană.
În cadrul proiectului, o componentă se adresează instruirii avansate a câte unui grup de 25 de medici de familie din judeţul Suceava şi din Ivano-Frankivsk şi o altă componentă vizează evaluarea stării de sănătate a populaţiei şi consiliere prin aşa-numita ‘clinică mobilă’ (Health on Wheels).
Această campanie se adresează atât adulţilor, cât şi copiilor, pentru că este important ca populaţia să fie informată asupra riscului reprezentat de obezitate şi să fie identificate cazurile de pre-diabet, ce pot fi prevenite.
”Beneficiarii vor fi evaluaţi la faţa locului, iar rezultatele vor fi procesate şi interpretate în câteva minute, după care li se va oferi un feedback personalizat cu privire la starea lor de sănătate actuală şi măsurile preventive pentru evitarea sau diminuarea riscului de obezitate şi diabet‘, a spus Dimian.
Pliantele şi broşurile informative, care conţin sfaturi legate de alimentaţia sănătoasă şi exerciţii fizice, vor fi oferite tuturor persoanelor care participă la clinica Health on Wheels, indiferent dacă sunt de acord sau nu să li se facă măsurătorile de sănătate.
Prorectorul USV a precizat că, din luna mai a acestui an, echipa care implementează proiectul a avut astfel de campanii în localităţile Suceava, Ilişeşti, Şcheia, Moara şi Sf. Ilie, în cadrul cărora au fost evaluate 202 persoane, au fost identificate 35 de persoane cu risc crescut pentru pre-diabet şi diabet zaharat şi 83 de persoane cu risc crescut pentru suprapondere şi obezitate.
Dimian a subliniat că, anual, peste 5 milioane de decese sunt asociate obezităţii, mai multe decât cele asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. AGERPRES