(UPDATE) Cîmpeanu: Elevii de clasa a VII-a până la clasa a XII-a au posibilitatea vaccinării
Publicat de , 1 septembrie 2021, 11:12 / actualizat: 1 septembrie 2021, 12:25
UPDATE – Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat miercuri că elevii din clasele a VII-a până la a XII-a au posibilitatea să se vaccineze împotriva COVID-19, putându-se astfel prezenta la şcoală.
‘Cei de clasa a VII-a până la clasa a XII-a au posibilitatea vaccinării şi chiar în situaţia apariţiei unor astfel de situaţii (cazuri de infectare cu SARS COV 2 n.r.) vor avea şansa de a se prezenta la şcoală, repet, nu la modul general, ci ne referim exclusiv la situaţia în care apare un caz confirmat într-o clasă, sunt aspecte punctuale‘, a spus Cîmpeanu, la o conferinţă de presă privind semnarea Ordinului comun pentru deschiderea şi funcţionarea şcolilor.
El şi-a exprimat convingerea că şi în situaţia în care s-ar păstra acelaşi ritm de evoluţie al ratei de infectare, prin intermediul vaccinării se va reuşi coborârea ritmului de multiplicare cu şase a ratei de infectare în fiecare lună.
‘Referitor la situaţia per ansamblu, în data de 1 august, spre exemplu, în Bucureşti, aveam o rată de infectare de 0,13 la mie; în data de 31 august, ieri, am avut o rată de infectare de 0,78 la mie, de şase ori mai mare. Îmi exprim convingerea că şi în situaţia în care s-ar păstra acelaşi ritm de evoluţie al ratei de infectare, având în vedere acţiunile pe care le facem în comun, prin care susţinem din mai multe perspective importanţa vaccinării vom reuşi să coborâm acest ritm de multiplicare cu şase a ratei de infectare în fiecare lună, cum este exemplul Bucureştiului’, a arătat Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei speră ca perioadele de întrerupere a cursurilor să fie ‘cât mai scurte’, cu ‘pierderi cât mai mici’.
‘Din perspectivă matematică, uitându-mă şi la ce s-a întâmplat până acum, sunt convins că va fi o perioadă scurtă în care se va depăşi rata de 6 la mie şi până când ne vom întoarce sub şase la mie rata de infectare. Îmi exprim această speranţă în nume personal. Speranţa este legată de perioade cât mai scurte de întrerupere pentru elevi, care să genereze pierderi cât mai mici, iar această variantă prin care se poate înjumătăţi de la 14 zile la 7 zile perioada de învăţământ online vine în sprijinul elevilor din acele clase în care se confirmă pozitiv elevi, cu condiţia testării, plus condiţiile pentru cei mari, care ţin de vaccinare, deci sunt două lucruri pe care le încurajăm’, a mai spus Sorin Cîmpeanu. AGERPRES
UPDATE – Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri că rata de infectare cu noul coronavirus luată în calcul pentru modul de funcţionare al şcolilor în următoarea săptămână va fi cea din ziua de vineri.
‘Rata de infectare luată în calcul pentru modul de funcţionare va fi rata de infectare de la finalul fiecărei săptămâni, ziua de vineri. În ziua de vineri fiecare şcoală va şti cum funcţionează întreaga săptămână. Doar ziua de vineri. A doua condiţie este că rata de infectare va fi cea disponibilă pe site-ul DSP. Aceea este cea oficială. Chiar dacă vor fi şi alte entităţi, printre care şi Ministerul Educaţiei, care pentru o corectă şi o completă informare vor afişa pe site, referinţa este rata de infectare afişată de DSP pentru localitatea respectivă în ziua de vineri’, a precizat ministrul, la o conferinţă de presă.
El a spus că la apariţia unor ‘focare’ există posibilitatea de a se sista cursurile nu numai la nivel de clasă, ci şi la nivel de şcoală. AGERPRES
UPDATE – Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri că, în cazul în care un profesor va fi testat pozitiv pentru COVID-19 după începerea anului şcolar, acesta va intra în carantină, iar şcoala va trebui să găsească ‘soluţii de înlocuire’ a acelui cadru didactic.
‘Dacă este testat pozitiv (n.r. un cadru didactic), respectă regulile sanitare, intră în carantină şi urmează tot procedeul sanitar, iar şcoala va trebui să găsească soluţii de înlocuire a acelui cadru didactic’, a spus ministrul, la o conferinţă de presă.
Cîmpeanu a afirmat că, în cazul în care rata de incidenţă va depăşi pragul de doi la mia de locuitori, iar condiţiile meteo nu vor putea permite derularea orelor de educaţie fizică în exterior, acestea vor putea fi înlocuite cu alte activităţi.
‘Dacă rata de incidenţă depăşeşte pragul de doi, iar condiţiile meteo nu vor putea permite derularea orelor de educaţie fizică în exterior orele de educaţie fizică vor putea fi reportate sau vor putea fi înlocuite cu alte activităţi, spre exemplu din disciplina Educaţie pentru sănătate, partea de nutriţie, nu vă gândiţi neapărat la o anumită parte. Uitaţi-vă la componentele disciplinei Educaţie pentru sănătate. Rămâne la latitudinea fiecărei şcoli’, a mai spus Cîmpeanu. AGERPRES
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri că nu vor mai fi permise în unităţile de învăţământ ‘nici măcar activităţile remediale’ după depăşirea ratei de infectare cu noul coronavirus de 6 la mia de locuitori.
Potrivit lui Cîmpeanu, singura excepţie va fi la învăţământul special, unde activităţile de terapie vor fi permise şi după depăşirea ratei de 6 la mie.
‘Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mia de locuitori în localitate, toate creşele, grădiniţele şi şcolile vor funcţiona cu prezenţă fizică. După depăşirea ratei de 6 la mie rămân deschise creşele şi grădiniţele. Toţi elevii intră în online cu o singură excepţie: învăţământul special. Pentru învăţământul special activităţile de terapie, activităţi prin care elevii cu cerinţe educaţionale speciale învaţă practic să supravieţuiască, vor fi permise şi după depăşirea ratei de infectare de 6 la mie. Este singura excepţie. După depăşirea ratei de infectare de 6 la mie nu vor mai fi permise nici măcar activităţile remediale’, a spus ministrul, la o conferinţă de presă.
El a afirmat că ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii este în forma finală, însă va fi semnat ‘după abilitare’ de către CNSU.
‘Sunt prezentate în documentul pe care l-am pus împreună cu doamna ministru la dispoziţia presei, care este în forma finală, dar va fi semnat doar atunci când cei doi miniştri vor fi abilitaţi de către CNSU pentru semnarea acestui ordin comun. Sunt precizate de asemenea şi o serie de condiţii care clarifică toate situaţiile în care apare un caz de îmbolnăvire într-o grupă sau clasă. Sunt precizate toate detaliile necesare. Credem că am acoperit de data aceasta toate situaţiile posibile’, a mai declarat ministrul. AGERPRES