(AUDIO) IAŞI: Covid19: Cazuri noi, evaluare unităţi medicale, situaţia spitalului modular Leţcani şi vaccinarea populaţiei
Publicat de Andreea Drilea, 10 septembrie 2021, 19:15
Consilierul onorific al premierului României în domeniul gestionării pandemiei, Nelu Tătaru, a început, astăzi, o evaluare a spitalelor din teritoriu în vederea pregătirii acestora pentru valul patru al pandemiei Covid.
Prezent, astăzi, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, Nelu Tătaru a spus că sunt 250 de paturi libere pentru bolnavii covid, la care se adaugă nouă paturi de terapie intensivă şi altele opt de rezervă pentru ATI.
Nelu Tătaru: Începem o evaluare a situaţiei pe Moldova, începem cu o evaluare la Spitalul de Boli Infecţioase, unde, găsim 250 de paturi disponibile pe secţii, 9 pe Terapie Intensivă, 8 paturi aşezate în Terapia Mobilă de rezervă. Cred că, pregătirea în stand-by şi a celorlalte paturi pe care le avem, de Terapie Intensivă de la Neurochirurgie, de la Recuperare, de la CFR sau de la Pneumo, ar trebui să le avem în vedere odată cu evoluţia acestei pandemii. Suntem într-un val 4, suntem într-o transmitere comunitară. Iaşul, în acest moment este unul dintre cele 5 judeţe care, astăzi, a raportat peste 100 de cazuri noi alături de Bucureşti care are peste 300 de cazuri, suntem la 43 de decese. În acest moment avem 4298 de cazuri internate în spital din care 543 înTerapie Intensivă.
Astăzi, judeţul Iaşi se află pe locul cinci pe ţară în domeniul noilor cazuri covid.
Nelu Tătaru a mai spus că din evaluările existente la nivel naţional, se aşteaptă ca România să atingă vârful pandemiei peste aproximativ trei săptămâni.
Nelu Tătaru: Dacă ne uităm la ultimele studii, vedem că 92% din decese sunt din cei nevaccinaţi, 3% sunt din cei vaccinaţi incomplet. Crec că dacă ne mai furăm şi căciula cu nişte green-pass-uri sau certificate false, atunci, putem spune că această pandemie este foarte greu de de controlat, Suntem într-un moment în care ne aşteptăm la un vârf a acestui val la începutul lui octombrie.
De asemenea, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi toate cele cinci pavilioane sunt pregătite pentru a trata pacienţii covid.
Managerul unităţii medicale, Florin Roşu, a precizat că unitatea medicală beneficiază de două unităţi de Terapie Intensivă.
Florin Roşu: În momentul de faţă, aşa cum bine ştiţi, spitalul nostru nu mai lucrează în sistem hybrid, nu mai îngrijeşte pacienţi în sistem hybrid. În momentul de faţă îngrijim pacienţi cu Covid19, toate cele 5 pavilioane care alcătuiesc Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi sunt destinate pacienţilor COVID19. Încă de la început, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi a fost spital de fază 1. În momentul de faţă, în cadrul spitalui, funcţionează două Terapii Intensive. Terapie Intensivă Covid care îngrijeşte pacienţi covid şi o Terapie Intensivă non-covid, este unitatea de Terapie Intensivă mobilă care este oricând pregătită pentru a fi convertită în Terapie Intensivă Covid.
Astăzi, la Iaşi, sunt libere 83 de locuri pentru pacienţii infectaţi cu covid 19, iar potrivit lui Florin Roşu, spitalul îngrijeşte bolnavi atât din Iaşi, cât şi din alte judeţe.
Florin Roşu: În momentul de faţă, în cadrul spitalului avem 83 de locuri libere pentru pacienţii Covid19 cu forme medii, iar spitalele suport din Iaşi sunt pregătite în vederea preluării pacienţilor cu forme grave. Şi în celelalte etape, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi a îngrijit atât pacienţi din Iaşi, din zona Moldovei cât şi din celalalte regiuni ale ţării. În momentul de faţă susţine, inclusiv, pacienţi de la nivelul judeţului Suceava, atât în Terapie Intensivă cât şi prin celelalte zone Covid cu forme medii.
Spitalul Modular de la Leţcani, va fi transferat, săptămâna viitoare, într-o primă fază, de la Spitalul de Boli Infecţioase către Asociaţia Euronest, iar ulterior către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
Nelu Tătaru, a precizat că spitalul va funcţiona, din nou, ca unitate suport covid după ce direcţia de sănătate publică Iaşi va emite avizele necesare funcţionării acestuia.
Nelu Tătaru: În acest moment, din informaţiile pe care le am, marţi, se face transferul către Euronest al Spitalului de la Leţcani, în următoarele zile, Euronestul va transfera către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă acest spital de la Leţcani, atunci DSU va fi cel care va solicita personal pentru a deschide acel spital. Acum, predarea s-a făcut ca Spital Rol 3, refăcându-se spitalul iniţial din cel pentru spital covid, va fi predat către DSU care va reface în spital Covid cu toate facilităţile, va fi reevaluat, avizat de către DSP şi apoi pus în valoare.
Spitalul Mobil de la Leţcani a intrat în administrarea ISU Iaşi, după ce a fost închis în urma unor probleme tehnice, dar rămâne în continuare propritate a Asociaţiei Euronest.
Vaccinarea populaţiei este singura soluţie pentru a diminua răspândirea virusului Sars CoV-2, a declarat, astăzi, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu.
Prezent la Iaşi, Nelu Tătaru, consilier onorific al premierului în gestionarea pandemiei, a subliniat faptul că în perioada următoare va trebui o implicare mai mare din partea medicilor de familie, deoarece vaccinurile anti-covid pot fi administrate şi la domiciliu.
Nelu Tătaru: Noi trebuie să mergem, în principiu, pe o reaşezare a comunicării, pe o implicare mai mare a medicilor de familie, transfer în aceste momente de la centrele de vaccinare către medicul de familie care poate merge şi la domiciliu să facă vaccinul. Cred că avem o facilitate de care trebuie să beneficiem toţi.
Astăzi, în judeţul Iaşi, pentru prima dată după patru luni, au fost raportate peste o sută de cazuri noi de covid.
Acesta se situează pe locul al cincilea la nivel naţional cu 105 cazuri noi, urmat de judeţul Suceava cu 103 cazuri.
În judeţul Iaşi cele mai mari incidenţe Covid sunt la Răchiteni (4,56), Cepleniţa (3,56), Vlădeni (2,17) şi comuna Alexandru Ioan Cuza (2,07).
În zona Moldovei, incidenţa cea mai crescută este în judeţul Suceava, unde, astăzi, este 0,84 de cazuri la mia de locuitori, urmat de judeţul Neamţ cu 0,8 şi Bacău cu 0,73.
(Radio Iaşi/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)