(AUDIO) Rezultate spectaculoase pentru echipa de cercetători de la Institutul „Petru Poni” din Iași
Publicat de , 19 februarie 2015, 16:38 / actualizat: 19 februarie 2015, 18:56
O echipă de cercetători de la Institutul „Petru Poni” din Iași, condusă de doctorul Constantin Ciobanu, a obţinut rezultate spectaculoase în cercetarea chimică, ce are aplicabilitate într-unul din cele mai sensibile domenii medicale: chirurgia cardiacă şi vasculară.
Cercetările au fost realizate în cadrul proiectului european BIOSCENT, cu o valoare totală de peste 8 milioane de euro, care a reunit 15 unităţi de cercetare, de microproducţie şi de producţie din 9 state membre ale Uniunii Europene, după cum susține Valeria Harabagiu, secretar științific în cadrul Institutului “Petru Poni” din Iași.
“Rezultatul este extrem de important pentru că de fapt este primul brevet european pe care îl are institutul, un rezultat al cercetărilor realizate de o echipă interdisciplinară, în cadrul unui proiect din programul Cadru 7“ al Uniunii Europene. Institutul Petru Poni a avut drept misiune în cadrul acestui proiect creerea de materiale biocompatibile, adică să nu dea reacții adverse în contact cu țesuturile vii și biodegradabile, adică să se resoarbă cu o viteză controlată în momentul în care sunt introduse în organism“.
Valeria Harabagiu, secretar științific în cadrul Institutului “Petru Poni” din Iași a explicat și ce materiale au fost create de echipa de cercetători, dar și care este aplicabilitatea acestora în medicină:
“Au fost create materiale pe bază de poliuretan, dar nu numai, au fost utilizați apoi pentru valve cardiace, pentru plasturi utilizați în repararea miocardului în cazul infarctului, pentru înlocuirea vaselor de sânge sau așa numitele hidrogeluri termosensibile, materiale care la temperatura camerei sunt fluide de consistența apei, iar odată introduse în organism, la temperatura corpului uman, 37 de grade se solidifică“.
Valeria Harabagiu, secretar științific în cadrul Institutului “Petru Poni” din Iași a mai precizat că a fost obținut brevet pentru plasturii utilizați în infarctul miocardic care deja a fost preluat de o firmă pentru producție. (Radio Iași/ digi24.ro)