Vaslui: A fost lansat proiectul transfrontalier ‘Ştefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui’
Publicat de gabrielarotaru, 24 septembrie 2021, 16:35
Consiliului Judeţean Vaslui a lansat, vineri, proiectul transfrontalier ‘Ştefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui’, finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.
‘Este un proiect cu o consistenţă aparte, parteneriatul nostru transfrontalier fiind unul complex tocmai datorită acestei personalităţi istorice puternice, Ştefan cel Mare. Ca să vorbim de contextul istoric al acestui proiect, iniţiativa derulării lui dăinuie de ceva timp, înainte de anul 2018, când din cauza stării în care se afla ansamblul monumental de la Podul Înalt, s-a dorit identificarea unor soluţii şi găsirea unor posibilităţi pentru reabilitare. În anul 2018 a fost realizată documentaţia acestui proiect şi a fost înaintată spre aprobare comitetului comun de selecţie al Programului Operaţional Comun România – Republica Moldova aferent perioadei 2015 – 2020. Contractul de finanţare a fost semnat în martie 2021’, a declarat administratorul public al judeţului Vaslui, Valeriu Caragaţă.
Proiectul este implementat de judeţul Vaslui prin Consiliul Judeţean, în parteneriat cu Consiliul Raional Soroca din Republica Moldova şi Muzeul Judeţean ‘Ştefan cel Mare’ Vaslui, în cadrul acestuia urmând să fie executate lucrări de reabilitare şi conservare la Ansamblul monumental ‘Podul Înalt’ din localitatea Bacăoani şi la vechea cetate medievală Soroca. De asemenea, în cadrul proiectului vor avea loc două festivaluri medievale, care au drept scop promovarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi istoric.
‘Vreau să ajungem cu bine spre sfârşitul implementării proiectului şi să spunem cu sufletul împăcat că am reuşit. Dar ceea ce ne dorim cel mai mult este să consolidăm relaţiile noastre de prietenie, să avem de câştigat fiecare dintre partenerii participanţi la proiect în ceea ce ţine de experienţă şi să ne întâlnim pentru a face schimb de păreri şi pentru a impulsiona şi alte lucruri frumoase. Ne dorim şi alte proiecte mai departe fiindcă foarte importante pentru noi sunt valorificarea şi păstrarea tradiţiilor şi valorilor spirituale comune pentru aceste ţări despărţite la un moment istoric, dar care ne unesc şi ne fac mai puternici şi pe care trebuie să le transmitem generaţiilor următoare’, a spus vicepreşedintele Consiliului Raional Soroca, Svetlana Păunescu.
Proiectul are o valoare totală de 1,6 milioane de euro, iar durata de implementare este de 24 de luni. (Agerpres/ FOTO CJ Vaslui)