(AUDIO) Secţiile pentru pacienţii non-covid de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi rămân deschise
Publicat de Andreea Drilea, 30 septembrie 2021, 13:04
Secţiile pentru pacienţii non-covid de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi rămân deschise în ciuda valului mare de contaminări cu virusul Sars CoV2 din această perioadă, a precizat directorul unităţii medicale, Radu Dabija.
Acesta a mai precizat că de aproape o săptămână secţia de Terapie Intensivă este ocupată integral.
Radu Dabija: „Spitalul de Pneuomoftiziologie, din nefericire pentru absolut toată lumea respectă acelaşi trend ca şi cel naţional. Facem tot ceea ce putem pentru pacienţii internaţi, suntem la capacitate maximă şi, pe măsură ce bolnavii se vor externa, vom putem să preluăm alţii, cel puţin în secţia Covid. Nu am oprit în celelalte secţii internările non-Covid şi încurajăm, cu tărie, pacienţii care au patologie respiratorie să se adreseze spitalului.”
Radu Dabija a mai adăugat că se constată o transmitere accelerată a virusului Sars-Cov2 în această perioadă faţă de valurile anterioare, iar rata crescută a infectărilor se datorează evitării măsurilor de protecţie din perioada estivală:
Radu Dabija: „Din nefericire am ajuns mult prea repede la acest scenariu din cauza transmiterii accentuate şi accelerate a virusului Sars CoV2. Această variantă, dublu mutantă Delta, se pare, este intens cotagioasă şi se transmite cu o rată mult mai mare iar acesta este, bineînţeles, efectul faptului că relaxarea aceasta din vară vine şi după ce mulţi au venit din vacanţă din străinătate sau care au venit în vacanţă şi dacă aceştia au fost infectaţi, practic, au adus virusul mult prea devreme şi mai accelerat virusul Sars CoV2 în România. Practic, creşterea numărului de cazuri din ţările limitrofe e determinat, evident, din libera circulaţie şi nerespectarea măsurilor de igienă, de distanţare şi de portul mijloacelor de proecţie. Din nefericire, sistemul medical românesc nu poate reacţiona atât de repede la o asemenea agresivitate a virusul cum de altfel nu au putu reacţiona nici alte sisteme de sănătate din alte ţări.”
(Radio Iaşi/Constantin Mihai/FOTO arhivă radioiasi.ro)