Guvernul a decis majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie anul viitor
Publicat de gabrielarotaru, 4 octombrie 2021, 16:35
Guvernul a decis majorarea salariului minim pe economie la 2.550 de lei de la 1 ianuarie anul viitor, a anunţat premierul Florin Cîţu, după o nouă rundă de discuţii cu partenerii sociali.
Hotărârea ar putea fi adoptată în şedinţa executivului din această după-amiază. După întâlnirea de dimineaţă, reprezentantul patronatelor, Florin Jianu, a precizat că propunerea lor de majorare cu un procent mai mic a fost respinsă şi că vor fi păstrate toate contribuţiile pentru muncă. Unele sectoare ale economiei vor fi afectate de această majorare, a atras al atenţia.
Florin Jianu consideră că sunt necesare şi măsuri de protejare a IMM-urilor.
Florin Jianu: Salariul minim pe economie trebuie să fie parte dintr-un pachet de măsuri, nu vii cu salariul şi spui „va fi x de la 1 ianuarie”, fără să te gândeşti la niciun fel de consecinţe şi ce spunem noi prin acest pachet: vino cu măsuri de recâştigare a competitivităţii anumitor domenii sau de schimbare a lor către alte domenii, ai fonduri europene din exerciţiul actual, cu totul mai avem aproximativ 15 miliarde de euro din fondurile europene 2014-2020. De aici, de fapt, pornesc toate aceste probleme, din faptul că nu privim în ansamblu impactul asupra economiei româneşti.
Liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a arăta că 2.550 de lei este şi valoarea pe care au propus-o sindicatele pentru salariul minim. El a adăugat că a obţinut promisiunea premierului de a analiza o formulă de calcul, pe care o vor propune sindicatele, astfel încât mărirea salariului minim pe economie să fie predictibilă.
Dumitru Costin: Ne-am asumat, ca stat membru, şi adoptarea unui mecanism transparent, predictibil de stabilire a salariului minim, acel mecanism tripartit guvern-patronate-sindicate, în care fiecare din cele trei părţi preţ să îşi desemneze experţi. Cel puţin noi ne-am angajat că în trei săptămâni, cel puţin noi din BNS, suntem în stare să punem pe masa Guvernului, indiferent cum se numeşte el, pe masa Parlamentului o notă de fundamentare şi un proiect de lege, mai ales că am analizat modele care există în diverse ţări. Modelul german ni s-a părut cel mai corect de aplicat şi în România, să ieşim din zodia politică a stabilirii din burtă a salariului minim pe economie.
2.550 de lei va fi valoarea brută a salariului minim pe economie faţă de 2.300 de lei, cât este în prezent, ceea ce reprezintă o creştere de aproape 11 procente şi se traduce într-o creştere netă de aproape 138 de lei. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)