Comisia Europeană nu recomandă transferul de proiecte între PNRR și alte linii de finanțare în caz de potențiale întârzieri
Publicat de Lucian Bălănuţă, 11 octombrie 2021, 14:46
Comisia Europeană recomandă României să se încadreze în termenul limită privind implementarea proiectelor asociate Planului Național de Redresare și Reziliență.
Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, afirmă că formula transferului unor proiecte pe alte linii de finanțare nu ar trebui să reprezinte un automatism în perspectiva unor potențiale întârzieri.
Răspunzând unei întrebări adresate de către colegul nostru, Lucian Bălănuță, Comisarul european Elisa Ferreira a precizat că directivele privind Planul Național de Redresare și Reziliență impun o selecție a unor proiecte care pot fi derulate până în 2026:
„Cel puțin această primă fază ar trebui îndeplinită în baza acelui calendar, iar apoi ar putea exista un al doilea plan în cadrul unei reforme similare ce ar putea fi inclus în planul multianual 2021-2027, pentru că doar în acel caz ar putea fi implementat până în 2029. Nu trebuie interpretat în registrul potrivit căruia punem ce vrem în Planul Național de Redresare și Reziliență, iar dacă nu terminăm, atunci asta e. Pentru că aveți un contract cu Comisia, în care trebuie bifate mai multe repere, iar plățile vin în funcție de îndeplinirea lor. Dacă nu sunt satisfăcute acele condiții ale contractului, atunci nu pot fi realizate decontările plăților.”
În urmă cu două săptămâni, Comisia Europeană a aprobat Planul Național de Redresare și Reziliență al României, în valoare de 29,2 miliarde de euro, din care 14,2 miliarde de euro subvenții și 14,9 miliarde de euro împrumuturi. Luna aceasta, Consiliul ar urma să valideze această propunere a executivului de la Bruxelles. Următoarea aprobare ar permite alocarea unei prefinanțări de 3,6 miliarde de euro către România.
(Lucian Bălănuță, FOTO Lucian Bălănuță)