Doza booster a vaccinului Pfizer/BioNTech readuce la 95,6% protecţia împotriva COVID-19
Publicat de Andreea Drilea, 22 octombrie 2021, 08:40
O doză booster (a treia doză – n.red) a vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de companiile Pfizer şi BioNTech reface eficienţa de 95,6% împotriva virusului, inclusiv a variantei Delta, potrivit datelor unui studiu de amploare, făcute publice joi.
Într-un comunicat de presă, cele două companii afirmă că la acest studiu, care nu a fost încă evaluat de experţi, au participat 10.000 de persoane cu vârsta de peste 16 ani şi s-a concluzionat că doza booster are un profil de siguranţă favorabil.
Rezultatele studiului vin la o zi după ce Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) a autorizat doze booster ale vaccinurilor COVID-19 produse de Moderna şi Johnson & Johnson şi a anunţat că americanii pot alege un vaccin diferit la doza booster faţă de cel administrat în schema iniţială.
Anterior, agenţia a autorizat administrarea unei doze booster a vaccinului Pfizer/BioNTech, la cel puţin şase luni de la schema iniţială, pentru a mări protecţia anti-COVID-19 la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, a celor care riscă îmbolnăvire gravă şi a celor expuşi virusului prin activitatea lor.
Pfizer a afirmat că eficienţa vaccinului său în două doze scade în timp, invocând un studiu ce a relevat o eficacitate de 84%, de la un vârf de 96%, la patru luni de la a doua doză. Unele ţări au implementat, deja, planurile de a administra doze booster.
Joi, cele două companii producătoare de medicamente au anunţat că intervalul mediu dintre a doua doză şi booster sau placebo în cadrul studiului a fost de aproximativ 11 luni, adăugând că au fost înregistrate doar cinci cazuri de COVID-19 în grupul care a primit booster, în comparaţie cu 109 cazuri în rândul celor care au primit placebo.
Vârsta medie a participanţilor a fost de 53 de ani, dintre care 55% au avut vârsta între 16 şi 55 de ani şi 23,3% aveau mai mult de 65 de ani.
Companiile au precizat că vor prezenta cât mai curând posibil rezultatele detaliate ale studiului pentru a fi analizat de experţi din cadrul FDA, al Agenţiei Europene a Medicamentelor şi al altor agenţii de reglementare. (Rador/FOTO arhivă)