În Republica Moldova a fost instituită starea de urgenţă naţională, din cauza crizei energetice
Publicat de gabrielarotaru, 23 octombrie 2021, 07:30
În Republica Moldova a fost instituită starea de urgenţă naţională, din cauza crizei energetice, pe fondul negocierilor dificile cu Gazprom şi a reducerii drastice a volumelor de gaze livrate de concernul rus.
Premierul Natalia Gavriliţă a explicat în plenul Parlamentului, că instituirea acestei măsuri pe o perioadă de 30 de zile va permite achiziţia de gaze din surse alternative pentru o procedură simplificată, deoarece discuţiile cu partea rusă nu s-au soldat deocamdată cu o nouă înţelegere, iar volumele livrate de Gazprom asigură doar 67% din necesarul ţării.
Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţă, a declarat în plenul Parlamentului că încă nu s-a ajuns la o înţelegere cu Gazpromul pe marginea contractului de furnizare a gazelor şi nici nu există certitudinea că ea va fi atinsă într-un final. Între timp, s-a înregistrat un deficit acut de gaze, din cauza faptului că în octombrie, gigantul rus a redus cu o treime livrările obişnuite, iar presiunea în conductă este acum la limita critică de funcţionare a sistemului.
Natalia Gavriliţă: De două luni suntem în negocieri intense cu Gazpromul. Negocierile nu sunt simple. Preţul la gazele naturale a crescut vertiginos şi multe state europene au acum probleme de soluţionat. Pe piaţa gazelor naturale, în Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de circa 16 milioane de metri cubi de gaze pentru luna octombrie, necesarul fiind acoperit în mărime de doar 67 de procente. Presiunea în reţeaua de transport a gazelor este la limita critică de funcţionare a sistemului de gaze naturale. În aceste condiţii, suntem impuşi să ne mişcăm urgent pe planul de alternativă. Planul de alternativă presupune achiziţionarea gazului din alte surse.
Şefa executivului a explicat că măsura este necesară pentru a întreprinde mai rapid acţiunile necesare, inclusiv de alocare a finanţelor pentru achiziţiile din surse alternative, printr-o procedură simplificată. Potrivit hotărârii, în perioada stării de urgenţă va fi raţionalizat consumul de gaze şi de alte resurse energetice. Opoziţia pro-rusă a criticat măsurile întreprinse de guvern pentru a negocia noul contract cu Gazprom, considerând nemotivată instituirea stării de urgenţă.
Deputatul socialist Petru Burduja a calificat situaţia drept o nouă schemă de fraudare a banilor statului, similară celei din 2014.
Petru Burduja: Suntem nevoiţi să plătim din buget bani suplimentari pentru a procura volume necesare de gaz, dar mult mai scumpe. Deci este o nouă schemă clară de furt a miliardelor din sistemul bugetar al ţării şi din buzunarul cetăţenilor, care vor plăti mult mai mult pentru facturile de gaz, dar şi pentru reîntoarcerea acelor credite care sunt preluate la această perioadă de la mai multe structuri internaţionale.
Amintim că Moldovagaz, întreprindere controlată de Gazprom, nu a reuşit să semneze prelungirea contractului de livrare a gazelor cu concernul rus, care a expirat la 30 septembrie. În luna octombrie, Republica Moldova cumpără gaze la un preţ record de aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi.
Negocierile cu partea rusă continuă, iar între timp, guvernul poartă discuţii pentru a procura gaze şi cu alte state, precum Ucraina, România şi Polonia.
În plus, autorităţile au anunţat că vor oferi indemnizaţii familiilor cu venituri mici, pentru a acoperi creşterea cheltuielilor. Preţul gazelor a crescut rapid în ultimele luni pe pieţele internaţionale, iar unii oficiali acuză Rusia de şantaj energetic. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)