Ascultă Radio România Iași Live

ANSVSA controlează carnea de pasăre şi ouăle provenite din UE, după cazurile de salmonella la carnea din Polonia

Publicat de Andreea Drilea, 28 octombrie 2021, 16:08

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a lansat controale pe întreg lanţul de procesare şi comercializare din România a cărnii de pasăre şi a ouălor provenite din statele Uniunii Europene, după ce în ultimele luni a fost înregistrată o creştere a alertelor de prezenţă a salmonella în carnea de pasăre din Polonia şi din alte ţări, a declarat, joi, pentru AGERPRES, vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea.

‘ANSVSA a dispus în următoarea perioadă controale pe tot segmentul carne, pasăre şi ouă provenite din alte state membre şi în special din Polonia. Adică vom recolta probe de carne, pentru a evita sau diminua spre zero riscul de a ajunge la consumator carnea de pasăre infectată cu salmonella enteritidis şi typhimorium. (…) A început un control care se va efectua pe o perioadă de 3 luni, vom recolta din supermarket, din fabrici de procesare, din depozite, de pe tot lanţul unde există produse care vin din aceste state. Controalele au început de o săptămână, recoltăm probe de carne de pasăre cu origine din alte state membre şi în special din Polonia, ca să ne asigurăm că pe piaţa din România sunt puse la comercializare produse sigure’, a explicat Mihai Ponea.

Vicepreşedintele ANSVSA a precizat că alertele privind existenţa bacteriei salmonella în carnea de pasăre din Polonia au crescut cu 40% în perioada august-octombrie a anului curent, comparativ cu perioada similară a lui 2020.

‘În ultima perioadă, în România avem tot mai multe alerte, adică a crescut incidenţa alertelor cu peste 40% în ceea ce înseamnă salmonella enteritidis şi typhimorium în carnea de pasăre provenită din zona Polonia. În ultima lună, am avut cel puţin 11 alerte pe salmonella enteritidis şi typhimorium în carnea de pasăre, 9 au fost provenienţă Polonia, şi toate intrate prin zona de Vest. Se constată o creştere şi pe judeţe, în judeţul Bihor se constată o creştere a prezenţei salmonella în carnea de pasăre intrată prin acea zonă. (…) Am făcut comparaţia cu aceeaşi perioadă a anului trecut, august-octombrie 2021 cu aceeaşi perioadă din 2020, plus din august 2021 a început o creştere exponenţială a numărului de alerte de carne de pasăre, pentru că noi avem zilnic zeci de alerte, activăm pe tot segmentul alimentar, pe toate alimentele, şi avem extrem de multe alerte, avem chiar 2-3 sisteme informatice la care avem câte un membru în fiecare judeţ, să acţioneze în timp cât mai scurt, să nu avem riscul de a fi pe piaţă la consumator, iar când ajunge la consumator să ne asigurăm că operatorul care comercializează informează corect şi retrage, aduce produsul înapoi’, a menţionat Mihai Ponea.

Potrivit acestuia, fiecare transport cu carne de pasăre şi cu ouă provenite din statele UE va fi verificat pentru detectarea salmonella.

‘Există un sistem european de notificare a alertelor în care intră alimentele cu probleme, cu depăşiri – contaminări, prezenţă de bacterii, pesticide – toate aceste lucruri care sunt depăşite intră pe acest sistem rapid de alertă pentru a se acţiona în maximum 24 de ore, pentru ca produsul să fie retras imediat dacă este pe raft şi să informăm consumatorii. În cazul cărnii de pasăre se recoltează probe fie la intrarea în ţară, fie la abatorul unde se sacrifică. Dacă se recoltează la intrarea în ţară, proba durează 72 de ore, dar ea este liberă la distribuţie, iar după 48 sau 72 de ore cât durează o probă de salmonella, dacă apare salmonella enteritidis sau typhimorium (marfa este retrasă de la comercializare, n.r.). Există 1.000 de salmonele, dar cele mai periculoase pentru adulţi şi copii, în cazul apariţiei toxiinfecţiei alimentare, sunt cele două tipuri, enteritidis şi typhimorium… Noi nu recoltăm la 100% din loturile care intră în România, pentru că n-ai putea să faci la absolut tot, se recoltează probe eşantionat, şi am observat că faţă de anul trecut, faţă de lunile trecute, am observat o creştere cu peste 40% din acelaşi stat membru (Polonia, n.r.). Ceea ce ne-a făcut să luăm nişte măsuri şi să ne asigurăm că pe piaţa din România sunt la comercializare produse sigure. La intrarea în ţară vom verifica ceea ce intră. Se verifică fiecare transport şi până când nu avem buletin de analiză nu vom mai permite comercializarea acestor produse’, a precizat Mihai Ponea. AGERPRES

Etichete:
Guvernul va adopta luni ordonanţa de urgenţă care vizează reducerea cheltuielilor din sectorul public
Naţional duminică, 29 decembrie 2024, 06:22

Guvernul va adopta luni ordonanţa de urgenţă care vizează reducerea cheltuielilor din sectorul public

Guvernul va adopta luni, în ultima şedinţă din acest an, ordonanţa de urgenţă care vizează reducerea cheltuielilor din sectorul public cu un...

Guvernul va adopta luni ordonanţa de urgenţă care vizează reducerea cheltuielilor din sectorul public
Guvern: Măsurile ce vor fi aprobate prin OUG vor duce la reducerea cheltuielilor bugetare cu 19 miliarde de lei
Naţional duminică, 29 decembrie 2024, 06:11

Guvern: Măsurile ce vor fi aprobate prin OUG vor duce la reducerea cheltuielilor bugetare cu 19 miliarde de lei

Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, sâmbătă, consultările pe tema pregătirii măsurilor sociale şi economice şi a pachetului bugetar pentru...

Guvern: Măsurile ce vor fi aprobate prin OUG vor duce la reducerea cheltuielilor bugetare cu 19 miliarde de lei
Colegiul Medicilor, nemulţumit de răspunsul primit de la CNAS privind bugetul pe 2025
Naţional duminică, 29 decembrie 2024, 06:10

Colegiul Medicilor, nemulţumit de răspunsul primit de la CNAS privind bugetul pe 2025

Colegiul Medicilor din România a atras atenţia, sâmbătă, că nu a primit de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nota de fundamentare...

Colegiul Medicilor, nemulţumit de răspunsul primit de la CNAS privind bugetul pe 2025
Hossu: Voucherele de vacanţă rămân în vigoare, cu condiţia ca, din 1.600 lei, jumătate să fie contribuţia salariatului
Naţional duminică, 29 decembrie 2024, 05:58

Hossu: Voucherele de vacanţă rămân în vigoare, cu condiţia ca, din 1.600 lei, jumătate să fie contribuţia salariatului

Voucherele de vacantă rămân în vigoare, cu condiţia ca, din 1.600 lei, jumătate să fie contribuţia salariatului, acestea fiind opţionale, a...

Hossu: Voucherele de vacanţă rămân în vigoare, cu condiţia ca, din 1.600 lei, jumătate să fie contribuţia salariatului
Naţional duminică, 29 decembrie 2024, 05:56

CNSLR Frăţia: Toate Confederaţiile şi-au exprimat nemulţumirea faţă de ‘ordonanţa trenuleţ’; există temeri că se reduc veniturile

Confederaţiile sindicale şi-au exprimat sâmbătă, la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit, nemulţumirea faţă de ‘ordonanţa...

CNSLR Frăţia: Toate Confederaţiile şi-au exprimat nemulţumirea faţă de ‘ordonanţa trenuleţ’; există temeri că se reduc veniturile
Naţional sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:12

Benzina şi motorina vor costa mai mult de la 1 ianuarie, ca urmare a creşterii accizelor la carburanţi

Benzina şi motorina vor costa mai mult de la 1 ianuarie, ca urmare a creşterii cu aproximativ 6% a accizelor la carburanţi, potrivit unui document...

Benzina şi motorina vor costa mai mult de la 1 ianuarie, ca urmare a creşterii accizelor la carburanţi
Naţional sâmbătă, 28 decembrie 2024, 07:39

Medicii din ambulatoriu, studenţii şi hotelierii atrag atenţia că vor fi grav afectaţi de plafonările şi reducerile bugetare

Au apărut şi primele reacţii la textul ordonanţei, încă nefinalizat. Medicii din ambulatoriu, studenţii şi hotelierii atrag atenţia că vor...

Medicii din ambulatoriu, studenţii şi hotelierii atrag atenţia că vor fi grav afectaţi de plafonările şi reducerile bugetare
Naţional sâmbătă, 28 decembrie 2024, 06:33

INSP: 89.109 cazuri de infecţii respiratorii în perioada 16 – 22 decembrie; primul deces confirmat cu virus gripal

89.109 cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) au fost raportate în săptămâna 16 – 22 decembrie, fiind...

INSP: 89.109 cazuri de infecţii respiratorii în perioada 16 – 22 decembrie; primul deces confirmat cu virus gripal