Bacău, Filarmonica Mihail Jora, 28 oct., Concert simfonic
Publicat de dvlad, 28 octombrie 2021, 17:06
Joi seara, 28 octombrie la ora 19.00, orchestra Filarmonicii Mihail Jora va concerta la Catedrala Catolică Sf. Petru și Paul. Concert de muzică franceză, cu un solist băcăuan care trăiește în Franța și cu muzică de orgă. Alexandru Catău este organistul care ne va delecta cu muzica lui Alexandre Guilmant și care va cânta și în Simfonia nr. 3 de Camille Saint – Saens partitura de orgă. Alexandru Catău îmi aduce aminte de părintele Ioan Sociu și de biserica Preasfântă Inimă a lui Isus de la Nicolae Bălcescu. Organist și cantor în perioada 1993 – 2007 fusese Adrian Irinel Aciobăniței, căruia i-a urmat până în 2011 Alexandru Catău. O atmosferă de elevată spiritualitate, la acest Sacre Coeur local, unde Daniel și Alex cântau Bach, Buxtehude, Pachelbel…. El a început studiul muzicii în Bacău, a parcurs etapele de licență și masterat la secția orgă de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde a studiat cu prof.univ. dr.Ursula Philippi și conf.univ. dr. Maria Abrudan. Alexandru Catău a continuat să învețe la Conservatorul Saint-Maur des Fossés unde a studiat improvizația cu maestrul Pierre Pincemaille. Finalizează cu brio studiile și se înscrie la Conservatorul din Versailles unde se perfecţionează timp de doi ani în arta interpretării muzicii franceze la clasa profesorului Jean-Baptiste Robin. Alexandru participă la cursuri de master: interpretare și improvizație unde i-a avut ca profesori pe Olivier Latry, Thierry Escaich, Florian-Baptiste Marle Ouvrard, Henri-Franck Beauperin, Maude Gratton, Shin-Young Lee, Martin Schmeding.
În anul 2017 câştigă bursa „George Enescu” oferită de Institutul Cultural Român din Bucureşti pentru a reprezenta România la „Paris, Cité Internationale des Arts”. Susține recitaluri de orgă în Franța, Elveția, Italia, România, Germania, Serbia, iar în anul 2018 debutează în SUA, ca solist concertist.
În același an este numit dirijor al «Ensemble Vocal d’Orgeval» din Paris și organist titular la biserica Saint François de Sales din arondismentul XVII.
Compozitor prolific, Alexandre Guilmant a fost organist titular timp de 30 de ani la Trinité și a fost membru fondator la Schola Cantorum din Paris. A predat la Conservatorul din Paris.
Lucrarea pe care o va interpreta Alexandru Catău, talentat muzician, cu o fulminantă ascensiune artistică – ce a împlinit 30 de ani, se intitulează Premiere Symphonie pour orgue et orchestre de Alex Guilmant op.42 și a fost dedicată, în anul 1874 Maiestății Sale Leopold al II-lea, Regele Belgiei.
Emil Cioran scria în Silogismele amărăciunii: „Numai orga, singură, ne face să înțelegem cum eternitatea poate evolua”.
Simfonia a III-a, cu orgă op.78 a fost compusă de Camille Saint – Saens în anul 1886 pentru Societatea filarmonică din Londra. Lucrarea este dedicată memoriei lui Franz Liszt. Tema ciclică care străbate cele patru secțiuni ale simfoniei se metamorfozează, iar orga apare în partea a II-a și a IV-a.
Concertul simfonic în care vom asculta orga – regina instrumentelor muzicale – va fi dirijat de maestrul Ovidiu Bălan, muzicianul care de peste cinzeci de ani marchează reușitele vieții muzicale în orașul lui Bacovia.