(AUDIO) Chevron renunță la proiectele legate de exploatarea gazelor de șist din România
Publicat de isoreanu, 21 februarie 2015, 13:28 / actualizat: 21 februarie 2015, 18:18
Compania americană Chevron a anunţat că renunţă la proiectele sale legate de concesiunile de zăcăminte de gaze de şist din România, după cum scrie publicaţia The Wall Street Journal pe site-ul propriu.
Informaţia a fost confimată de consilierul de comunicare al Chevron România, Răzvan Mitroi.
În 2014, compania a renunţat să mai caute gaze de şist în Ucraina, iar luna trecută şi în Polonia.
În context, cotidianul economic american aminteşte rezultatele dezamagitoare ale explorărilor, precum şi opoziţia locală faţă de fracturarea hidraulică sau moratoriul impus de ţări precum Franţa sau Germania asupra acestei tehnici.
La noi în ţară, Chevron a obţinut aprobarea pentru prospecţiuni în câteva perimetre, printre care şi cel de la Siliştea – Pungeşti, unde în 2013 au avut loc proteste ale localnicilor faţă de instalarea primei sonde, şi unde activităţile de explorare s-au finalizat, la jumătatea anului trecut.
În decembrie 2014, publicaţia The New York Times scria, citând oficiali români şi lituanieni, că gigantul rus Gazprom ar fi finanţat protestele faţă de exploatarea gazelor de şist, inclusiv cele din România. În acest fel, ruşii ar fi încercat să împiedice statele respective să-şi reducă dependenţa energetică faţă de Rusia.
Pe de altă parte, au existat şi alte semne care au prevestit renunţarea de către Chevron la proiectele legate de gazele de şist în România. Astfel, premierul Victor Ponta susţinea, toamna trecută, că problema s-a amânat deoarece se pare că nu avem gaze de şist, iar preşedintele Klaus Iohannis declara, luna trecută, că are impresia ca “problema se rezolva de la sine, datorita scaderii preţului hidrocarburilor”.
De altfel, Mişcarea de Rezistenţă Pungeşti salută anunţul de astăzi.
Constantin Pâslaru, unul dintre liderii ONG-ului, a precizat, totodată, că procesul în care mai multe persoane au primit amenzi ca urmare a acţiunilor de protest din decembrie 2013 continuă:
(Radio România Actualităţi, Radio Iaşi/ FOTO www.paginadeagricultura.ro)