(AUDIO/FOTO) Iaşul are prima clinică din zona Moldovei pentru recuperarea pacienţilor post-Covid
Publicat de Andreea Drilea, 19 noiembrie 2021, 19:07
La Iaşi a fost inaugurată, astăzi, prima clinică din zona Moldovei pentru recuperarea pacienţilor care au fost infectaţi cu SARS CoV-2.
Potrivit unor statistici oficiale, peste 40 la sută din persoanele infectate rămân cu sechele respiratorii, cardiace, neurologice şi psiho-emoţionale.
Managerul clinicii, Alexandru Baciu, a declarat că procedurile de recuperare pot dura de la două la şase luni:
Alexandru Baciu: „Statistic, 43% din pacienţii cu infectare post-Covid rămân cu sechele în urma bolii. Tocmai de aceea tratamentul în cadrul infectării post-Covid trebuie făcut sub strica supraveghere a profesioniştilor medicali şi, tocmai de aceea am creat un pachet care cuprinde gimnastică medicală, masaj terapeutic, consultul medicilor care trebuie făcut pentru recuperarea pacienţilor post-Covid. Recuperarea depinde în funcţie de afectarea pacientului în cauză. De regulă, dacă pacienţii care au trecut printr-o formă gravă, vorbim de recuperare undeva spre 6 luni de zile, dacă pacienţii au trecut printr-o formă medie sau mai uşoară a bolii se poate recupera în două – trei luni de zile. Asigurăm şi suport psiho-emoţional cu un psiholog specializat pe chestia asta pentru că sunt mulţi pacienţi care efectiv sunt afectaţi emoţional.”
La rândul său, medicul infecţionist Carmen Dorobăţ a adăugat că procedurile sunt individualizate şi este foarte important ca la 30 de zile de la externare, pacienţii post-Covid să efectueze două exemene, unul pulmonar şi celălalt de sânge.
Carmen Dorobăţ: „Este vorba de un cortegiu de simptome, afectare pulmonară, afectare cardiacă, afectare renală, afectarea sistemului nervos central. Ulterior trebuie la 30 de zile, obligatoriu acel control pentru examen imagistic pulmonar şi examene de sânge după care, orientăm pacientul respectiv spre zone unde este cazul spre alte specialităţi. Este foarte important să evaluăm pacientul şi să individualizăm tratamentul pe care noi îl aplicăm pentru ca prognosticul pacientului respectiv să fie cât se poate de bun.”
(Radio Iaşi/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)