„O noapte furtunoasă” la Teatrul Municipal ‘Matei Vişniec’ Suceava
Publicat de Andreea Drilea, 29 noiembrie 2021, 09:20
Cea de-a doua premieră a stagiunii 2021 – 2022 la Teatrul Municipal ‘Matei Vişniec’ este spectacolul O noapte furtunoasă de Ion Luca Caragiale, regia Mădălin Hîncu, scenografia Răzvan Bordoş şi va avea loc pe 11 şi 12 decembrie, la ora 19:00. ‘O noapte furtunoasă’, una dintre cele mai importante piese ce aparţin scriitorului Ion Luca Caragiale, reprezintă debutul dramaturgic al autorului şi a avut premiera naţională în 1879 pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.
Tânărul şi talentatul regizor român, Mădălin Hîncu, face parte din promoţia 2017 a absolvenţilor Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I.L. Caragiale’, Facultatea de Teatru, Master Arta Regizorului de Teatru. Spectacolul său de licenţă, ‘Picnic pe câmpul de luptă’ de Fernando Arrabal, a obţinut Premiul pentru cea mai bună regie la Gala Absolvenţilor 2015. ‘Noaptea ursului’ de Ignacio del Moral, spectacolul cu care Mădălin Hîncu a debutat ca regizor, la Teatrul de Comedie din Bucureşti a fost nominalizat pentru debut la Premiile UNITER 2018. Una dintre cele mai însemnate experienţe pentru regizorul Mădălin Hîncu este colaborarea sa cu Teatrul Naţional Târgu Mureş, Compania Tompa MiklĂłs, el fiind câştigătorul proiectului lansat tinerilor regizori, cu spectacolul ‘Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?’ după romanul lui Horace McCoy.
Un regizor extrem de serios, Mădălin Hîncu se pregăteşte şi îşi face temele foarte atent şi meticulos, cu fiecare spectacol nou pe care îl realizează, reuşind, încă din anii de studenţie, un parcurs notabil în domeniul regiei. Spectacolele realizate de Mădălin au atras, într-un mod deosebit, atenţia, pentru că pe scenă, regizorul încearcă să producă atmosferă şi caută mereu să lase o amprentă originală asupra creaţiilor pe care le propune.
Născut în Bucureşti, Răzvan Bordoş, cel care semnează scenografia spectacolului ‘O noapte furtunoasă’ este licenţiat în Scenografie la Facultatea de Teatru a U.N.A.T.C. Bucureşti (2015), absolvind programul de Master Arta Scenografului, U.N.A.T.C. Bucureşti, în anul 2017, la clasa conf.univ.dr. Ştefan Caragiu. Printre spectacolele a căror scenografie o semnează se numără ‘Noaptea Ursului’, de Ignacio del Moral (Teatrul de Comedie, 2017), ‘Dragă Elena Sergheevna’ (Teatrul Municipal Bacovia, 2018), ‘Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?’ (Teatrul Naţional Târgu-Mureş, compania Tompa Miklos, 2018) şi ‘Jocuri în curtea din spate’, de Edna Mazya (Teatrul de Stat Constanţa, 2020). În sfera teatrului independent, Răzvan Bordoş a colaborat cu Unteatru Bucureşti pentru producţia ‘Conul Leonida faţă cu reacţiunea’ (2018), precum şi cu cu Vanner Collective, pentru spectacolul ‘Lemons, lemons, lemons…’, de Sam Steiner (2019).
Dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic şi ziarist român, Ion Luca Caragiale este considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori români. Prima lectură a piesei ‘O noapte furtunoasă’ a avut loc în 1877 la Junimea, iar în 1878, veritabilă capodoperă a dramaturgiei româneşti este publicată în revista Convorbiri literare.
Întemeietorul teatrului comic din România şi unul dintre principalii fondatori ai Teatrului Naţional, Ion Luca Caragiale este cel mai cunoscut autor dramatic. Amintim doar câteva dintre piesele sale: Conu Leonida faţă cu reacţiunea, O scrisoare pierdută, D’ale carnavalului şi drama Năpasta.
Deşi apreciat în primul rând ca autor dramatic şi creator al Momentelor, Caragiale a scris şi nuvele remarcabile psihologice şi fantastice. Dintre nuvelele scrise de Caragiale amintim: O făclie de Paşte, Păcat, În vreme de război, La hanul lui Manjoală, Calul dracului, Kir lanulea, Abu-Hassan, Două loturi.
Ion Luca Caragiale este considerat cel mai bun dramaturg român prin faptul că a reflectat cel mai bine realităţile, limbajul şi comportamentul românilor. Prin comediile şi schiţele sale, prin intermediul nuvelelor, a căror forţă satirică este unică şi neîntrecută până în prezent, a rămas cel mai mare creator de tipuri în dramaturgia română.
Teatrul Municipal ‘Matei Vişniec’ Suceava mai are în repertoriu un spectacol pe un text semnat de Ion Luca Caragiale. Este vorba despre spectacolul ‘D’ale carnavalului’, regizat de Tudor Lucanu.
Ion Luca Caragiale a reuşit să reconstituie o amplă imagine a societăţii contemporane, privită, mai ales din perspectiva comicului, fiind un adevărat geniu al situaţiilor dramatice şi al limbajului, iar numele său este apreciat ca unul dintre cei mai mari comediografi ai lumii.
O noapte furtunoasă, de Ion Luca Caragiale
Echipa de producţie
Regia artistică: Mădălin Hîncu
Scenografia: Răzvan Bordoş
Asistent scenografie: Andreea Diana Nistor
Light design: Costi Baciu
Distribuţia: Cătălin Ştefan Mîndru, Alexandru Marin, Horia Butnaru, Delu Lucaci, Răzvan Bănuţ, Clara Popadiuc, Cristina Florea, Diana Lazăr, Bogdan Amurăriţei.
Vă aşteptăm, cu drag, la premiera spectacolului O noapte furtunoasă ce va avea loc pe 11 şi 12 decembrie, ora 19:00.
Biletele vor fi puse în vânzare la casieria teatrului şi online pe www.blt.ro la o dată pe care o vom comunica ulterior. Vă rugăm să urmăriţi pagina noastră de facebook: https://www.facebook.com/teatrulmateivisniec.ro/ şi site-ul teatrului www.teatrulmateivisniec.ro. pentru mai multe informaţii privind evenimentele noastre.
(Comunicat de presă)