Iaşi: A fost prelungit termenul de reabilitare a clădirilor în care funcţionează Filarmonica
Publicat de Andreea Drilea, 3 decembrie 2021, 12:52
Consilierii judeţeni au aprobat, vineri, în cadrul unei şedinţe extraordinare, hotărârea de încheiere a unui act adiţional la contractul de administrare pentru imobilele din strada Cuza Vodă nr. 29 în care îşi desfăşoară activitatea Filarmonica Moldova Iaşi.
Două dintre tronsoanele imobilului în care funcţionează Filarmonica Moldova, 2 şi 3A, au fost preluate de Consiliul Judeţean Iaşi, în plenul unei şedinţe din octombrie 2018, pentru ca instituţia administrativă să poată efectua reabilitarea, consolidarea, modernizarea şi dotarea imobilelor administrate. În şedinţa de la acea dată s-a decis ca durata de administrare a imobilelor să fie pentru o perioadă de 22 ani. Ca urmare a imposibilităţii tehnice de realizare a acestor lucrări în termenul prevăzut iniţial în contract, de trei ani, a fost necesară aprobarea acestui act adiţional prin care s-a propus un termen de 5 ani pentru realizarea lucrărilor de consolidare reabilitarea, consolidarea, modernizarea şi dotarea imobilelor şi restaurarea bunurilor Filarmonicii.
Din 2018 şi până acum a fost întocmită expertiza tehnica şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie a imobilelor, lucrări în valoare de 178.262 lei,care au fost recepţionate în în 2019; a fost întocmit contractul de prestări servicii pentru realizarea PAC, POE, PTE+DE+CS şi asistenţa tehnică în iulie 2020, în valoare de 690.200 lei, cu termen de execuţie de 4 luni, recepţia proiectului tehnic a fost întârziată de o serie de constrângeri generate de situaţia pandemică; în martie 2021 a fost obţinută autorizaţia de construire pentru lucrările care urmează să fie realizate pentru reabilitarea sediului Filarmonicii Moldova Iaşi, valoarea lucrărilor de reabilitare, conform proiectului tehnic de execuţie, este de peste 55 milioane lei.
‘Clădirea Filarmonicii Moldova Iaşi este unul dintre obiectivele patrimoniale ale judeţului pe care ne dorim foarte mult să îl reabilităm pentru a crea un spaţiu sigur şi modern pentru desfăşurarea actului cultural. Proiectul adoptat astăzi este o etapă necesară în procesul de reabilitare a clădirii. Sper să identificăm cât mai curând o sursă de finanţare, fie prin PNRR, fie prin POR, pentru a susţine acest proiect. Cultura a devenit un motor al economiei vii, care generează evenimente, atrage turişti, creează emulaţie şi avem nevoie să integrăm mai mult această latură în strategia de dezvoltare generală a judeţului’, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.
(AGERPRES/Foto Comunicat de presă – Consiliul Județean Iași)