Eveniment omagial la Palatul Culturii Iași: Franz Liszt – 210 ani de la nașterea marelui compozitor și virtuoz al pianului
Publicat de gabrielarotaru, 6 decembrie 2021, 15:59
Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Institutul „Liszt” – Centrul Cultural Maghiar București și Asociația Crescendo Events, organizează joi, 9 decembrie 2021, începând cu ora 17.00, în Sala „Henri Coandă” de la Palatul Culturii din Iași, evenimentul omagial „Franz Liszt – 210 ani de la nașterea marelui compozitor și virtuoz al pianului”.
Programul va cuprinde o serie de manifestări culturale care va include vernisajul expozițiilor documentare: „Franz Liszt – repere ale vieții și operei muzicale”, cu piese din patrimoniul Muzeului Memorial şi Centrul de Cercetare „Franz Liszt” din Budapesta și „Turneul lui Franz Liszt în Banat, Transilvania și Moldova, între anii 1846-1847”, realizată de Institutul „Liszt” – Centrul Cultural Maghiar București, proiect expozițional care evocă modul în care a fost primit marele muzician în Timișoara, Sibiu, Cluj și Iași, condiţiile de călătorie, comentariile apărute în presa din acele vremuri, întâlnirile cu elita intelectuală locală, atrăgând atenţia şi asupra mărturiilor care există astăzi în oraşele în care a concertat Liszt.
O parte însemnată a materialului vizual prezent în expoziție provine de la Institutul „Liszt” – Centrul Cultural Maghiar București (textele au fost selectate şi redactate de Bara Hajnal, în baza cărţii „Clavir şi cobză” de László Ferenc, respectiv studiul intitulat „Liszt Ferenc” de Lakatos István), Universitatea de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta, Muzeul Memorial „Franz Liszt” din Budapesta, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României, Biblioteca Academiei Române București, Muzeul Naţional de Artă Timişoara, Biblioteca Naţională „Széchenyi” din Budapesta și altele.
Expoziţiile vor fi vernisate în prezența domnului Adrian Christescu, consul onorific al Ungariei la Iaşi și a doamnei prof. univ. dr. Carmen Chelaru, de la Universitatea de Naţională de Arte „George Enescu” Iași.
Cu această ocazie, va avea loc un microrecital care va cuprinde lucrări din creația lui Franz Liszt, în interpretarea sopranei Diana Claudia Bîlcu, masterand la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, acompaniată de lect. univ. dr. Andrei Hrubaru Roată și a pianistului Daniel Dascălu, lect. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică București.
Moderatorii acestui evenimentul omagial sunt: dr. ing. Monica Nănescu, șef al Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” și prof. Carmen Zaharia-Danicov, director artistic al Asociației Crescendo Events.
Expozițiile pot fi vizitate în perioada 9 decembrie 2021 – 12 ianuarie 2022, în Holul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” de la Palatul Culturii, de marți până sâmbătă, între orele 10.00 – 17.00 (ora 16.30, ultimul bilet), cu respectarea normelor sanitare în vigoare.
Accesul la eveniment se face în baza prezentării certificatului verde Covid-19.
(Comunicat Palatul Culturii/ FOTO palatulculturii.ro)