Ascultă Radio România Iași Live

ANM: Vremea intră într-un proces de răcire în următoarele zile

ANM: Vremea intră într-un proces de răcire în următoarele zile

Publicat de gabrielarotaru, 6 decembrie 2021, 16:16

Vremea va intra într-un proces de răcire în următoarele zile, la nivelul întregii ţări, însă de la sfârşitul săptămânii se va încălzi treptat, temperaturile maxime ajungând până la 14 grade în unele regiuni, în timp ce precipitaţiile vor fi moderate cantitativ, arată estimările publicate, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 6 – 19 decembrie 2021.

În Banat, la începutul intervalului, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că pe 8 decembrie media maximelor va fi de 2 grade şi cea a minimelor de -4 şi -2 grade Celsius. Vremea se va încălzi pe parcursul zilelor de 9, 10 şi 11 decembrie, când la nivelul regiunii se va ajunge la maxime ce se vor situa în jurul valorii de 8 grade şi la minime, în medie, de 1 – 3 grade. Pentru a doua parte a intervalului, nu sunt aşteptate variaţii semnificative ale temperaturii, astfel că maximele vor fi în medie de 4 – 6 grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 0 grade Celsius, valori destul de apropiate de mediile multianuale specifice pentru a doua decadă a lunii decembrie. Vor cădea precipitaţii moderate cantitativ, la începutul intervalului, dar cu o probabilitate ridicată şi în perioada 9 – 12 decembrie.

La începutul intervalului, temperatura va fi în scădere astfel că pe 8 decembrie vremea va fi rece pentru această dată, cu o medie a maximelor de numai 1 grad şi minime de -4 şi -3 grade. Vremea se va încălzi în zilele de 9, 10 şi 11 decembrie, când la nivelul regiunii se va ajunge la maxime în general de 7 – 8 grade şi la minime, în medie, de 1 – 2 grade. Pentru a doua săptămână, nu sunt aşteptate variaţii semnificative ale temperaturii, astfel că maximele vor fi în medie de 4 – 5 grade, iar minimele vor fi uşor negative, la o medie de -2 şi 0 grade Celsius, valori comparabile cu mediile multianuale specifice pentru a doua decadă a lunii decembrie. Vor cădea precipitaţii moderate cantitativ, la începutul intervalului, dar cu o probabilitate ridicată şi în perioada 9 – 12 decembrie. Pentru a doua săptămână de prognoză, prezenta estimare indică precipitaţii puţine la nivelul acestei regiuni.

În Transilvania, în prima săptămână de prognoză, se vor înregistra variaţii semnificative de temperatură de la o zi la alta. În primele zile se va răci semnificativ, astfel de la o medie regională de 6 grade în prima zi, se va ajunge la 0 grade pe 8 noiembrie, când şi minimele termice vor scădea la o medie de -6 şi -5 grade. După această zi rece, vremea se va încălzi, iar pe parcursul zilelor de 10 şi 11 decembrie, temperaturile maxime vor reveni la o medie de 6 şi 7 grade, iar minimele vor tinde spre -1 şi 0 grade. Pentru a doua jumătate a intervalului sunt estimate maxime în medie de 2 – 4 grade, iar minimele cu o tendinţă de scădere uşoară de la o zi la alta vor avea o medie de -4 şi -2 grade Celsius. În zonă vor cădea precipitaţii moderate cantitativ, în primele zile ale intervalului, dar mai ales în ziua de 7 decembrie. Temporar se vor semnala precipitaţii şi în intervalul 10 – 13 decembrie, iar până spre finalul celei de-a doua decade, probabilitatea de apariţie a acestora va fi mai redusă.

În primele zile ale perioadei analizate, temperatura va fi în scădere treptată, astfel că pe 8 decembrie vremea va fi rece pentru această dată, cu o medie a maximelor de 0 grade şi minime de -4 grade Celsius. Vremea se va încălzi în zilele de 9, 10 şi 11 decembrie, când la nivelul regiunii se va ajunge la maxime în general de 6 şi 8 grade şi la minime ce se vor situa în jurul valorii de 0 grade. Pentru a doua săptămână, nu sunt aşteptate variaţii semnificative ale temperaturii, tendinţa temperaturii fiind de uşoară scădere, astfel că maximele vor fi în medie de 3-4 grade, iar minimele vor fi uşor negative, la o medie de -3 şi -1 grad, valori comparabile cu mediile multianuale specifice pentru a doua decadă a lunii decembrie. Vor cădea precipitaţii moderate cantitativ, la începutul intervalului, dar cu o probabilitate ridicată şi în perioada 9 – 12 decembrie. Pentru a doua săptămână de prognoză prezenta estimare indică precipitaţii pe arii mai restrânse şi slabe cantitativ.

În zona Moldovei, vremea va intra într-un proces de răcire, ce va cuprinde treptat întreaga regiune, astfel că în zilele de 8 şi 9 decembrie, valorile termice diurne vor fi uşor negative, la o medie de -1 şi 0 grade, iar temperaturile minime din dimineaţa de 9 decembrie se vor situa în jurul valorii de -6 grade. Spre finalul săptămânii se va încălzi, media estimată pentru temperaturile maxime, urmând să atingă 5 – 7 grade, iar a celor minime va ajunge la 1 – 2 grade. Pentru a doua săptămână, nu sunt aşteptate variaţii semnificative ale temperaturii, astfel că maximele vor fi în medie de 3 – 4 grade, iar minimele vor fi uşor negative, la o medie de -2 şi 0 grade, valori comparabile cu mediile multianuale specifice pentru a doua decadă a lunii decembrie. Aria precipitaţiilor va fi în extindere în primele zile ale intervalului, astfel că în 7 decembrie local se vor înregistra cantităţi de apă însemnate. Local şi temporar, se vor semnala precipitaţii şi în restul intervalului, cu o probabilitate mai ridicată în 10 şi 11 decembrie.

În Dobrogea, în prima săptămână de prognoză, se vor înregistra variaţii semnificative de temperatură de la o zi la alta. În 6 şi 7 decembrie vremea va fi caldă, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 12 – 14 grade şi minime de 6 şi 8 grade. În următoarele două zile (8 şi 9 decembrie) se va răci accentuat, astfel că valorile termice diurne vor scădea la 5 – 6 grade, iar temperaturile minime din dimineaţa de 9 decembrie se vor situa în jurul valorii de -1 grad. Spre finalul săptămânii se va încălzi din nou, media estimată urmând să revină la 12 – 14 grade, iar a celor minime la 6 şi 8 grade. Pentru a doua jumătate a intervalului şi în această regiune, regimul termic nu va avea variaţii semnificative, tendinţa fiind de scădere treptată, astfel că maximele vor fi în medie de 6 – 7 grade, iar minimele de 2 – 3 grade Celsius. Aria precipitaţiilor va fi în extindere în primele zile ale intervalului, astfel că în 7 decembrie local se vor înregistra cantităţi însemnate de apă. Local şi temporar, se vor semnala precipitaţii şi în zilele de 10 şi 11 decembrie, iar cu o probabilitate mai redusă şi în restul intervalului.

Zona Munteniei, în primele două zile ale intervalului este caracterizată de o vreme caldă pentru această dată, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 8 – 10 grade şi minime de 3 – 5 grade. Ulterior se va răci accentuat, astfel că valorile termice diurne vor scădea la 4 – 6 grade Celsius, iar temperaturile minime din dimineaţa de 9 decembrie se vor situa în jurul valorii de -3 grade. Spre finalul săptămânii se va încălzi din nou, media estimată urmând să revină la 10 grade, iar a celor minime la 3 şi 4 grade. După 12 decembrie, tendinţa temperaturii va fi de scădere treptată, astfel că până spre finalul celei de-a doua decade a lunii decembrie sunt estimate maxime, în medie de 5 – 7 grade şi minime de 0 şi 1 grad. Aria precipitaţiilor va fi în extindere în primele zile ale intervalului, astfel că în 7 decembrie local se vor înregistra cantităţi însemnate de apă. Local şi temporar, se vor semnala precipitaţii şi în zilele de 10, 11 şi 12 decembrie, iar cu o probabilitate mai redusă şi în restul intervalului.

În Oltenia, în primele zile, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că pe 8 decembrie media maximelor va fi de 4 – 5 grade şi cea a minimelor în dimineaţa de 9 decembrie de -3 şi -2 grade Celsius. Vremea se va încălzi spre finalul săptămânii (10 – 12 decembrie), când la nivelul regiunii se va ajunge la maxime ce se vor situa în jurul valorii de 8 grade şi la minime, în medie de 2 şi 3 grade Celsius. Pentru a doua parte a intervalului, nu sunt aşteptate variaţii semnificative ale temperaturii, astfel că maximele vor fi în medie de 5 – 6 grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 0 grade, valori destul de apropiate de mediile multianuale specifice pentru a doua decadă a lunii decembrie. În zilele de 6 şi 7 decembrie temporar se vor semnala precipitaţii, iar local cantităţile de apă vor fi însemnate. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată şi în perioada 9 – 12 decembrie.

La munte, temperatura va fi în scădere treptată în primele zile, astfel că pe 8 decembrie vremea va fi rece pentru această dată, cu o medie pentru întreaga zonă montană de -4 grade şi minime de -8 şi -6 grade. După această zi rece, se va reveni la o medie uşor pozitivă a temperaturilor maxime de 1 – 2 grade, ce se va menţine până în 14 decembrie, iar până spre finalul celei de-a două decade va scădea spre -1 şi 0 grade. O evoluţie asemănătoare o vor avea şi valorile termice minime, ce vor prezenta o medie de -4…-2 grade în perioada 10 – 14 decembrie, apoi vor scădea uşor până spre -6 grade. Vor cădea precipitaţii însemnate cantitativ la începutul intervalului (6 şi 7 decembrie). Local şi temporar, se vor semnala precipitaţii şi în perioada 9 – 13 decembrie, iar cu o probabilitate mai redusă şi în restul intervalului.  (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)

Etichete:
Aproape 500.000 de persoane îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Vasile cel Mare
Naţional miercuri, 1 ianuarie 2025, 12:07

Aproape 500.000 de persoane îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Vasile cel Mare

Peste 496.000 de persoane îşi sărbătoresc onomastica pe 1 ianuarie, la praznicul Sfântului Vasile cel Mare. Potrivit datelor furnizate de...

Aproape 500.000 de persoane îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Vasile cel Mare
Ordonanţa „Trenuleţ” a fost publicată în „Monitorul Oficial”
Naţional miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:01

Ordonanţa „Trenuleţ” a fost publicată în „Monitorul Oficial”

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului care prevede reducerea unor cheltuieli în sectorul public în 2025, îngheţarea pensiilor şi a salariilor din...

Ordonanţa „Trenuleţ” a fost publicată în „Monitorul Oficial”
România a sărbătorit, la trecerea dintre ani, intrarea completă în spaţiul de liberă circulaţie
Naţional miercuri, 1 ianuarie 2025, 08:58

România a sărbătorit, la trecerea dintre ani, intrarea completă în spaţiul de liberă circulaţie

România a sărbătorit, la trecerea dintre ani, intrarea completă în spaţiul de liberă circulaţie, moment marcat simbolic la vama Giurgiu-Ruse...

România a sărbătorit, la trecerea dintre ani, intrarea completă în spaţiul de liberă circulaţie
Autorităţile recomandă renunţarea la utilizarea materialelor pirotehnice periculoase în noaptea de Revelion
Naţional marți, 31 decembrie 2024, 16:49

Autorităţile recomandă renunţarea la utilizarea materialelor pirotehnice periculoase în noaptea de Revelion

Pompierii le recomandă românilor ca în această noapte de Revelion să renunţe la utilizarea petardelor şi a artificiilor periculoase şi să nu...

Autorităţile recomandă renunţarea la utilizarea materialelor pirotehnice periculoase în noaptea de Revelion
Naţional marți, 31 decembrie 2024, 16:46

Curtea de Apel Bucureşti respinge acţiunea lui Călin Georgescu în legătură cu anularea alegerilor prezidenţiale

Judecătoarea Cristina Ardeleanu de la Curtea de Apel Bucureşti a respins marţi acţiunea deschisă în justiţie de Călin Georgescu în...

Curtea de Apel Bucureşti respinge acţiunea lui Călin Georgescu în legătură cu anularea alegerilor prezidenţiale
Naţional marți, 31 decembrie 2024, 15:58

INSP: 57.184 cazuri de infecţii respiratorii în perioada 23 – 29 decembrie; încă trei decese confirmate

57.184 de cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) au fost raportate în săptămâna 23 – 29 decembrie, fiind...

INSP: 57.184 cazuri de infecţii respiratorii în perioada 23 – 29 decembrie; încă trei decese confirmate
Naţional marți, 31 decembrie 2024, 15:26

Specialiştii oferă sfaturi şi recomandări pentru evitarea exceselor alimentare de sărbători

Mesele copioase din această perioadă nu trebuie însoţite de un consum excesiv de alcool, care este dăunător sănătăţii – atrag...

Specialiştii oferă sfaturi şi recomandări pentru evitarea exceselor alimentare de sărbători
Naţional marți, 31 decembrie 2024, 13:39

Transportatorii de mărfuri nu sunt convinşi că circulaţia se va simplifica odată cu eliminarea controalelor din vămi

Transportatorii de mărfuri nu sunt convinşi că circulaţia se va simplifica odată cu eliminarea controalelor din vămi întrucât, spun ei,...

Transportatorii de mărfuri nu sunt convinşi că circulaţia se va simplifica odată cu eliminarea controalelor din vămi