Iași: Specialiștii USV solicitați în testarea cărnii de muflon folosită în preparatele alimentare din carne
Publicat de gabrielarotaru, 6 decembrie 2021, 20:36 / actualizat: 7 decembrie 2021, 8:26
La Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV), specialiștii din cadrul Departamentului de tehnologii alimentare testează și verifică rețete de produse de carmangerie ce au în compoziție diverse tipuri de carne, printre care și cea de muflon.
Solicitările în acest sens sunt din partea unui producător specializat în obținerea produselor tradiționale din carne, de tip crud – uscat. În baza parteneriatului cu USV Iași, aceștia au solicitat verificarea rețetelor de cârnați cu carne de muflon și a pastramei provenite de la animalul căruia i se mai spune și oaia sălbatică.
„Dintr-o lipsă acută a materiei prime din carne, în special carnea de porc, din ce în ce mai mulți procesatori care doresc produse de o înaltă calitate încearcă noi materii prime provenite din zona cinegetică, iar între speciile din fauna românească, carnea de muflon este preferată datorită calității nutritive, având un conținut ridicat în aminoacizi esențiali. În laboratorul de control și expertiză carne și a produselor din carne, în cadrul proiectului de cercetare pe care-l avem încheiat cu partenerii noștri de la Codrul Boieresc, testăm produsele acestora pentru a regăsi elemente de caracterizare a structurii nutritive, a gradului de prospețime și a termenelor de valabilitate”, a declarat șef lucr. dr. Marius Ciobanu, din cadrul Departamentului de tehnologii alimentare, Facultatea de Agricultură a USV Iași.
Printre produsele din carne pentru care s-au mai realizat testări la USV Iași, în vederea caracterizării calității nutritive și optimizărilor tehnologice, mai amintim mortadella cu fistic, prosciutto cotto, lebber austriac și cârnații sticks crud uscați cu vânat.
„Produsele noastre, atât cu specific românesc cât și italienesc sunt preparate după rețete autentice, mare parte din materia primă provenind direct de la fermele noastre unde animalele au parte de hrană naturală fără adaosuri de aditivi furajeri. Pentru produsele făcute cu grijă și răbdare de către profesioniști adevărați, depozitate în cele mai bune condiții, respectând normele și standardele în vigoare, avem, în permanență, în vedere calitatea, de aceea apelăm la specialiștii de la USV Iași”, a precizat producătorul specializat în obținerea produselor tradiționale din carne. (Comunicat Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași/ FOTO USV Iași)