Speranţa de viaţă a scăzut în România
Publicat de Andreea Drilea, 14 decembrie 2021, 09:05
Realizator: Cristian Bâcâin – Speranţa de viaţă în România a scăzut semnificativ, în contextul pandemiei de COVID-19, şi rămâne mult sub media înregistrată la nivelul Uniunii Europene.
Potrivit unui raport al Comisiei Europene privind situaţia sănătăţii în România, publicat aseară, speranţa de viaţă în ţara noastră este cu aproape şase ani mai scazută decât în uniune.
Reporter – Nicoleta Turcu: Speranţa de viaţă în România este printre cele mai scăzute din Europa, iar pandemia de Covid a dus la încetinirea şi chiar pierderea unor progrese înregistrate în ultimii 20 de ani. Speranţa de viaţă la naştere crescuse în ţara noastră cu mai mult de patru ani între 2000 şi 2019 de la 71,2 la 75,6 ani. A venit însă pandemia şi indicatorul a scăzut într-un timp scurt cu 1,4 ani la 74,2 ani. Prin comparaţie, media cu care speranţa de viaţă s-a redus în Uniunea Europeană în anul 2020 este de doar 0,7 ani, se arată în profilul de ţară din 2020 în ceea ce priveşte sănătatea în România. Conform aceluiaşi document, în medie femeile trăiesc cu aproape opt ani mai mult decât bărbaţii. Speranţa de viaţă este de 78,4 ani la femei faţă de 70,5 ani în rândul bărbaţilor, iar aceasta este una dintre cele mai mari diferenţe la nivelul Uniunii Europene. Trăim aşadar mai puţin decât ceilalţi europeni, iar la întrebarea de ce, raportul ne spune ceea ce doctorii de la noi nu contenesc să ne repete: aproape jumătate dintre decesele înregistrate în România sunt asociate unor factori de risc. Ţara noastră raportează rate mai mari de consum de alcool şi alimentaţie mai nesănătoasă comparativ cu media înregistrată în uniune. Adolescenţii noştri sunt supraponderali, obezi şi fumează mai mult decât colegii lor de generaţie din alte ţări europene. Există totuşi un capitol la care stăm un pic mai bine: numărul de fumători adulţi este uşor mai scăzut la noi decât media de pe continent. (Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro)