Tradiţii de Crăciun: Ignatul. Bună Dimineaţa cu Adina Şuhan (20.12.2021)
Publicat de Andreea Drilea, 20 decembrie 2021, 21:24
Tradiţii de Crăciun. Astăzi, 20 decembrie, Ignatul.
Ignatul sau tăierea porcilor reprezintă o tradiție veche cu multiple obiceiuri, datini și superstiții, o tradiție pe care, noi români, o respectăm în fiecare an.
Etnograful Marcel Lutic la microfonul Radio România Iaşi:
La data de 20 decembrie sărbătorim Ignatul, zi în care are loc tăierea porcului din gospodărie. Ignatul, în denumirea populară, se mai numește Inătoarea sau Ignatul porcilor, căci în această zi se sacrifică porcii pentru a pregăti bucatele care vor poposi pe masa de Crăciun și de Revelion. Această tradiție de sacrificare a porcului în ziua de Ignat este o practică din vremuri foarte vechi, care a rămas în datinile românilor.
Istoricii consideră că obiceiul tăierii porcului din ziua de Ignat își află rădăcinile în tradițiile antichității romane. Lumea romană practica acest sacrificiu la Saturnalii, între 17 și 30 decembrie, consacrându-l lui Saturn, la origine zeu al semănăturilor. Porcul însuși era socotit ca întruchipare a acestei divinități, a cărei moarte și reînviere se consumă la cumpăna dintre ani.
În religia creștin-ortodoxă este prăznuit, în această zi, Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, urmaș al apostolilor, patriarh al Bisericii Antiohiei și ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan.