Proiectele legilor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor sunt dezbătute în comisiile parlamentare
Publicat de gabrielarotaru, 21 decembrie 2021, 18:53 / actualizat: 21 decembrie 2021, 19:54
Proiectele legilor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor sunt dezbătute în comisiile parlamentare, urmând ca joi cele două documente să ajungă în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului pentru dezbatere şi vot final.
Bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale pentru anul viitor a fost avizat favorabil în comisiile de specialitate. Suma alocată acestui minister este de 56,6 miliarde de lei, cu 9,4% mai mare. Iar ministrul Marius Budăi a declarat că bugetul este astfel construit încât să acopere majorările prevăzute pentru începutul anului viitor.
Marius Budăi: 600 de lei pentru copiii între 0 şi 2 ani şi pentru cei cu dizabilităţi până la 18 ani, respectiv, 243 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani. Sunt prevăzute şi sumele necesare pentru indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi, dar şi a 13-a indemnizaţie prevăzută în pachetul social. Avem o majorare a pensiilor mici, acea indemnizaţie socială cu 25%, de la suma de 800 de lei la suma de 1.000 de lei, dar şi o majorare a punctului de pensie de la valoarea de 1.442 de lei la valoarea de 1.586 de lei.
Aviz favorabil şi pentru bugetul Ministerului Energiei, un buget care asigură plata compensaţiilor la energie pentru consumatorii noncasnici, cât şi a ajutorului de restructurare pentru Complexul Energetic Oltenia – a spus ministrul energiei, Virgil Popescu. Creşterea pronunţată a preţurilor la energia electrică este cauzată şi de preţul la gaze, însă din aprilie 2022 se aşteaptă o reducere a preţurilor la gazele naturale – a explicat ministrul Virgil Popescu.
Virgil Popescu: Aşa cum am spus şi ne-am asumat în programul de guvernare, a doua parte a lui ianuarie să facem o analiză a cum a funcţionat această schemă de ajutor, vedem şi tendinţele de preţuri atât a gazului natural, care acum dă un preţ marginal mare al preţului energiei electrice, este foarte scump gazul natural, vedem care tendinţele la furnizori, pot să majoreze pentru că cumpără de pe piaţa spot în acest moment, dar când vin la decont ei trebuie să vină cu un preţ mediu aferent la nivelul ministerului, aferente preţului achiziţionat pentru luna noiembrie, decembrie, ianuarie. Facem această analiză să vedem tendinţa de preţuri din aprilie, eu estimez o scădere a preţului la gaze.
Şi bugetul Ministerului Culturii a primit aviz favorabil.
Lucian Romaşcanu: Există nişte programe extrem de importante la nivelul Ministerului Culturii care acum nu mai au emoţia finanţări. Există cu prioritate Timişoara – Capitală Culturală Europeană. Deci, cultura va fi prezentă, prin premiere, prin programe noi, prin expoziţii, prin tot ce ne putem imagina la un nivel rezonabil în anul care vine, singura piedică fiind în acest moment nu finanţarea, ci pandemia.
Dezbaterile din comisiile de specialitate s-au desfăşurat într-un ritm rapid. Unii dintre miniştri au ales să participe la discuţii în sistem online, fapt criticat de opoziţie. Vicepreşedintele USR Dan Barna le-a solicitat acestora să participe la dezbateri în legislativ.
Dan Barna: Constatăm că miniştrii Guvernului Ciucă refuză să vină cu laşitate la dezbaterile bugetului pe ministere în cadrul comisiilor, speriaţi de protestul cu accente violente desfăşurat de susţinătorii celor de la AUR. Cer miniştrilor din acest guvern să vină în comisiile parlamentare şi să discute şi să prezinte bugetul în cadrul Parlamentului, în punctul zero al democraţiei.
Reporter: De la această oră, Comisiile reunite pentru buget dezbat deja sumele alocate principalilor ordonatori de credite şi au fost deja aprobate, printre altele, bugetul Senatului, al Curţii de Conturi, al Consiliului Legislativ sau al Administraţiei Prezidenţiale. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)