Iaşi: Aproximativ 1.500 de persoane, la slujba de Bobotează de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
Publicat de Andreea Drilea, 6 ianuarie 2022, 15:08
Un sobor de preoţi şi diaconi conduşi de Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, au oficiat Slujba liturgică de Bobotează şi cea a Agheasmei Mari, în prezenţa a aproximativ 1.500 de persoane.
Pentru a evita aglomeraţia, slujba liturgică de Bobotează a avut loc în patru locaţii diferite din ansamblul mitropolitan, pe altare diferite, oficiate de clerici diferiţi, iar credincioşii au fost îndrumaţi de 40 voluntari.
‘Prin Botez am primit demnitatea de creştin, prima şi cea mai aleasă demnitate dintre toate cele care omul le poate dobândi. Să fii creştin, ce frumuseţe, ce demnitate! Botezul ne arată că noi am devenit membri în Biserica lui Hristos, fii şi fiice în Biserica drept măritoare. Botezul ne dăruieşte acest statut de membru al Bisericii lui Hristos. Botezul ne aduce aminte că noi, prin gura naşilor noştri de la botez, am făgăduit că ne vom lepăda de Satana, adică de puterea întunericului arătată în necredinţă, în viclenie, răzbunare, în desfrânare, în atâtea păcate pe care noi în tinereţea noastră până astăzi le-am săvârşit. Lepădându-ne de acestea, cea de-a doua parte a făgăduinţei pe care am făcut-o la botez, e că ne vom uni cu Hristos Domnul, că vom fi împreună cu el prin credinţă, nădejde şi dragoste’, a spus mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, în cuvântarea lui.
Pentru a fi respectată distanţarea fizică, în Curtea Mitropolitană au fost amplasate garduri metalice de protecţie. Voluntarii au distribuit credincioşilor Agheasma Mare din 11 butoaie a câte 1.000 de litri.
Sfinţirea mare a apei din ziua de 6 ianuarie aminteşte de momentul Botezului Domnului de către Sfântul Ioan în Iordan. În casele credincioşilor, agheasma se păstrează în vase curate, în care se pune de obicei un fir de busuioc.
Potrivit tradiţiei creştin-ortodoxe, credincioşii vor gusta din Agheasma Mare în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, iar mai apoi se ia anafura, până pe 14 ianuarie inclusiv. În timpul anului, Agheasma Mare se ia după Taina Spovedaniei, la sfatul duhovnicului, dacă nu se dă Sfânta Împărtăşanie. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro