Județul Botoșani se poate lăuda cu peste 20 de produse tradiționale, in timp ce la Vaslui acestea nu mai există
![Județul Botoșani se poate lăuda cu peste 20 de produse tradiționale, in timp ce la Vaslui acestea nu mai există Județul Botoșani se poate lăuda cu peste 20 de produse tradiționale, in timp ce la Vaslui acestea nu mai există](https://www.radioiasi.ro/wp-content/uploads/2015/02/produse_traditionale3.jpg)
Publicat de , 24 februarie 2015, 15:00
Produsele tradiționale pot fi gasite numar mare la Botoșani, în timp ce la Vaslui, nu mai există nici unul.
BOTOȘANI: Peste 20 de produse alimentare realizate de firme din judeţul Botoşani au fost atestate ca produse tradiţionale. Preparate din lapte, dar şi din carne au fost înregistrate în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale (RNPT) al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltăriii Rurale.
Potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Agricultură Botoşani, în RNPT au fost înscrise mai multe tipuri de caşcaval şi de brânză, precum şi urdă, unt, caş, telemea sau smântână, realizate de şase societăţi comerciale din judeţ.
De asemenea, au fost atestate ca produse tradiţionale pastrama de carne de porc, pastrama de viţel, dar şi ceafa afumată, cârnaţii afumaţi şi muşchii file produşi de o întreprindere individuală.
‘Producătorii au vrut să îşi personalizeze produsul. Ei de fapt realizează un produs din zona respectivă cu o tradiţie din moşi-strămoşi. Orice produs are şi o mică istorie şi respectă condiţiile de tradiţionalitate. Vorbim de capacităţi de producţie de mici dimensiuni şi cantităţi limitate. Nu vorbim de producţie industrială’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei pentru Agricultură, Cristian Delibaş.
În categoria produselor tradiţionale a fost inclusă şi o ţuică de prună fabricată după o reţetă proprie a unui gospodar din localitatea Frumuşica.
VASLUI: În judeţul Vaslui nu mai există la acestă oră produse tradiţionale. La Directia pentru Agriculturã a Judetului Vaslui nu s-a prezentat niciun producãtor pentru reatestarea vreunui produs traditional.
Noile cerințe privind producerea retetelor traditionale au determinat cele trei mari societãti din Vaslui care aveau atestate 35 de produse traditionale sã rãmâna doar la stadiul de informare privind noile reguli legislative.
Practic, noile cerinte privind atestare sunt atât de restrictive, încât putin agenti economici vor fi dipusi sã investeascã bani pentru a mai prepara produse traditionale. Materia primã folositã la produsele traditionale trebuie sã fie materie primã localã, nu din import. Reteta traditionalã dupã care se preparã produsul trebuie sã fie veche de peste 30 de ani si trebuie sã se facã dovada cã este atestatã istoric, cã exprimã traditionalitatea. Trebuie sã existe linii separate de producţie pentru produse traditionale, iar malaxarea sã se facã manual.
Un operator nu poate produce mai mult de 150 kilograme de produse traditionale/zi, fãrã nici un fel de consevanti, aditivi etc. Gigel Crudu, director DJA Vaslui ne-a declarat că producãtorii care nu şi-au refăcut dosarele vor pierde atestarea pentru produsele tradiţionale si nu vor mai putea comercializa produse sub aceastã titulaturã.
Trebuie spus însă că există în acestă perioadă un agent economic care încearcă să intocmească documentaţia necesară atestării unui astfel de produs. (Agerpres, Simona Pop/ FOTO septemberfest.ro)