Ascultă Radio România Iași Live

Berea cu aromă de ciocolată și cafea, realizată la USV Iași

Berea cu aromă de ciocolată și cafea, realizată la USV Iași

Publicat de Andreea Drilea, 12 ianuarie 2022, 08:30

În cadrul atelierului de microproducție bere al Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) a fost produs primul sortiment de bere brună de tip Chocolate Stout, în realizarea produsului fiind folosit malț cu arome de ciocolată și cafea. După ce anul trecut, studenții USV Iași au testat rețeta berii cu ghimbir, acum în atelierul propriu de microproducție sunt încercate alte rețete inedite. După finalizarea perioadei de sesiune, în cel de al doilea semestru, tinerii de la specializările ce aparțin de ingineria produselor alimentare, de la Facultatea de Agricultură, vor participa la întreg fluxul tehnologic al șarjelor de bere, întreg demersul având în exclusivitate scop didactic.

În ultimele decenii, industria de obținere a berii a devenit o industrie modernă și eficientă, dând naștere unei game largi de malțuri pentru fabricarea berii, fiecare cu gradul său de prăjire și particularitățile sale. Există mai multe tipuri de malț, cele mai utilizate în industria berii fiind malțul blond și brun. Malțul blond este cel mai frecvent folosit în industria berii, pe când cel brun este mai rar folosit, dar este și printre cele mai selective specii de malț. În cadrul atelierului nostru de microproducție bere am produs un sortiment de bere de tip Chocolate Stout. Aceste tipuri de bere au arome profunde de ciocolată și cafea. Nu sunt foarte amare și pot fi uneori dulci. Ingredientele utilizate sunt cele de bază: apă, malț, hamei și drojdii. Particular berii negre este adăugarea unui malț special, de tip chocolate, conform unei tehnologii dezvoltată în cadrul secției. Acest malț este folosit pentru a oferi culoare berii și conferă o aromă de cafea prăjită, o aromă mai puțin amară decât malțul black”, a transmis ing. dr. Ionuț Veleșcu, responsabil în cadrul atelierului de microproducție bere al USV Iași.

Procesul tehnologic de fabricare al berii se desfășoară în sistem complet închis, folosind echipamente din inox. Acesta este complet automatizat, urmărindu-se toți parametrii tehnologici. Toate informațiile legate de desfășurarea proceselor sunt înregistrate și păstrate, asigurându-se o trasabilitate perfectă. „Având în vedere multitudinea de tipuri de malț, fiecare cu particularitățile sale, varietatea de produse auxiliare utilizate în prepararea berii și influența temperaturii asupra etapelor din procesul tehnologic, putem spune că diversitatea de rețete este practic nelimitată și toate  pot fi obținute în cadrul microsecției noastre de bere”, a mai punctat ing. dr. Ionuț Veleșcu.

(Comunicat de presă)

Etichete:
Crăciunul la Catedrala Romano-Catolică din Iaşi şi deschiderea Jubileului 2025
Regional luni, 23 decembrie 2024, 12:32

Crăciunul la Catedrala Romano-Catolică din Iaşi şi deschiderea Jubileului 2025

Crăciunul celebrează marele eveniment care a avut loc în urmă cu mai bine de două mii de ani, când, într-o noapte, păstorii au auzit vestea:...

Crăciunul la Catedrala Romano-Catolică din Iaşi şi deschiderea Jubileului 2025
Aproape 500 de elevi din judeţul Vrancea sunt incluşi în Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar
Regional luni, 23 decembrie 2024, 08:56

Aproape 500 de elevi din judeţul Vrancea sunt incluşi în Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar

În statistica Uniunii Europene, abandonul şcolar timpuriu din România este printre cele mai ridicate, cu o rată de peste 16%, înregistrată anul...

Aproape 500 de elevi din judeţul Vrancea sunt incluşi în Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar
Cod galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş în mai multe localități
Regional luni, 23 decembrie 2024, 08:32

Cod galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş în mai multe localități

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie COD : GALBEN Data emiterii : 23-12-2024 ora 10:40 Nr. mesajului : 1 Valabil de la : 23-12-2024...

Cod galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş în mai multe localități
Bacău: Un bărbat a murit într-un accident rutier pe DN 2, în localitatea Dumbrava
Regional luni, 23 decembrie 2024, 07:00

Bacău: Un bărbat a murit într-un accident rutier pe DN 2, în localitatea Dumbrava

Un bărbat a murit după ce maşina în care se afla ca pasager a intrat, duminică, într-un parapet, pe drumul naţional DN 2 (E85), în...

Bacău: Un bărbat a murit într-un accident rutier pe DN 2, în localitatea Dumbrava
Regional duminică, 22 decembrie 2024, 11:13

Botoşani: Teatrul Mihai Eminescu, redeschis publicului după o reabilitare care a durat peste zece ani

Teatrul Mihai Eminescu din municipiul Botoşani a fost redeschis publicului după mai bine de zece ani de la începerea lucrărilor de reabilitare....

Botoşani: Teatrul Mihai Eminescu, redeschis publicului după o reabilitare care a durat peste zece ani
Regional duminică, 22 decembrie 2024, 06:50

Botoșani: Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…”

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…”, cel mai îndrăgit și așteptat eveniment cultural...

Botoșani: Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…”
Regional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 10:36

Vânt, precipitații și ninsori în Moldova

INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 20 decembrie, ora 18 – 22 decembrie, ora 10 Fenomene vizate: precipitații moderate cantitativ,...

Vânt, precipitații și ninsori în Moldova
Regional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 07:00

Pentru Moș Crăciun – spectacol susținut de Corul de Copii al municipiului Iași

Sâmbătă, pe 21 decembrie 2024, de la ora 12:00, la Sala Unirii – Cinema Victoria, Corul de Copii al Municipiului Iași pregătește o surpriză...

Pentru Moș Crăciun – spectacol susținut de Corul de Copii al municipiului Iași