Mai multe incendii de vegetaţie uscată au fost raportate în ultima perioadă în Vrancea
Publicat de Andreea Drilea, 19 ianuarie 2022, 10:55
Din ce în ce mai multe incendii de vegetaţie uscată au fost raportate în ultima perioadă.
Oamenii îşi curăţă pământurile cu ajutorul focului, însă această operaţiune este permisă doar cu aprobări de la autorităţi.
De cele mai multe ori proprietarii de terenuri ignoră avertismentele specialiştilor, iar incendiile propagate de vânt ajung să afecteze zeci de hectare. Din Vrancea vine cu detalii corespondentul RRA Gabriel Sava.
Reporter: Prevederile legale sunt cât se poate de clare: persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. Cei care dau foc fără respectarea acestor prevederi pot fi sancţionaţi contravenţional cu sume cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei, iar în cazul în care focul a distrus bunuri cei vinovaţi pot fi obligaţi şi la plata unor despăgubiri civile.
În ultimele cinci zile, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea şi lucrătorii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă au intervenit pentru stingerea şi lichidarea a şase incendii de vegetaţie uscată. Vântul a îngreunat intervenţiile, însă, din fericire, nu au fost înregistrate victime, iar pagubele materiale au fost limitate. În niciuna dintre cele şase situaţii autorităţile nu fuseseră informate şi nu fusese obţinut vreun permis de lucru cu focul, care este eliberat de autorităţile locale la cerere. (Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro)