Vrancea: Primăria Focşani a finalizat implementarea proiectului privind managementul mobilităţii urbane durabile
Publicat de Andreea Drilea, 20 ianuarie 2022, 18:24
Primăria municipiului Focşani a anunţat, joi, finalizarea implementării proiectului ‘Planificarea şi managementul mobilităţii urbane durabile prin elaborarea PMUD’, proiect în valoare de 678.776 lei, finanţat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020.
‘Prin planul de mobilitate urbană vorbim de intervenţii majore asupra reţelei stradale. Cel mai important proiect din cadrul acestui plan este cel de mobilitate urbană în care primăria are un parteneriat împreună cu Agenţia de Dezvoltare Regională pentru un proiect în valoare de circa 20 de milioane de euro, prin care se construiesc, printre altele, două terminale internodale de transport, crearea unor coridoare de transport special pentru autobuze şi a căror efecte se vor vedea imediat după ce vor intra autobuzele electrice în trafic’, a declarat directorul general al Urban Scope, Radu Dragomir.
El a adăugat că sunt câteva zone ale infrastructurii din Focşani în care trebuie intervenit, dar pentru care s-a identificat deja sursa de finanţare.
‘La nivel de transport public vor fi în continuare investiţii din PNRR şi POR pentru a moderniza până la capăt flota de autobuze cu mijloace de transport nepoluante, dar şi investiţii la nivelul autobazei şi a sistemelor inteligente de transport, sisteme de ticheting. Pe transportul de marfă există de asemenea proiecte importante. Mobilitatea urbană alternativă este foarte bine reprezentată, prin staţii de încărcare electrice, piste de biciclete, extinderea sistemului de car-sharing, amenajarea unor zone share-space, mobilier urban inteligent ecologic etc, pentru că fără acestea nu putem accesa bani europeni. Focşaniul va fi printre primele oraşe care vor avea un sistem modern de trafic management integrat cu transportul public, care va permite autobuzelor să recupereze timpul pe care îl pierd din cauza aglomeraţiei în trafic’, a detaliat Radu Dragomir.
În plan sunt prevăzute şi soluţii modulare de parking, către care participanţii la trafic vor fi ghidaţi pentru că din studiile de trafic făcute în oraş a rezultat între 18 şi 22% din tot traficul de la orele de vârf e reprezentat de vehicule care caută un loc de parcare.
În cadrul planului de mobilitate urbană există şi câteva proiecte pilot, iar unul dintre acestea presupune că într-un areal anume majoritatea elementelor de bază – magazin, şcoală, grădiniţă, locuri de agrement, să fie la distanţe de maxim 15 minute de locuinţe.
Primarul municipiului Focşani, Cristi Valentin Misăilă, a precizat că în implementarea acestui proiect privind mobilitatea urbană durabilă va fi nevoie de ‘muncă de lămurire cu cetăţenii’, care nu vor putea renunţa atât de uşor la maşinile personale.
‘În viitorul apropiat va trebui să modificăm mentalitatea cetăţeanului de a utiliza autoturismul personal şi de a-i oferi variante alternative de transport, mult mai eficiente din punct de vedere al mediului. Sunt convins că va fi o luptă destul de grea în interiorul fiecăruia, pentru că nu cred că se va ajunge la o renunţare atât de uşoară pe cât ne-am dori. UE nu finanţează construirea de locuri de parcare în interiorul oraşului, ci doar în sistem ‘park and ride’, la marginea municipiului, unde cetăţenii care îşi doresc să circule în municipiul Focşani îşi pot lăsa autoturismul şi pot utiliza mijloace alternative de transport – autobuze, biciclete, trotinete electronice etc. Ceea ce, din punct de vedere al culturii noastre, e greu de realizat în acest moment. De obicei, bicicletele nu sunt privite ca mijloc de transport, ci ca mijloc de recreere. Deci vom avea muncă de lămurire cu cetăţenii, dar sper eu ca rezultatele să fie îmbucurătoare până la urmă şi cetăţenii să înţeleagă că acesta este viitorul’, a afirmat primarul Cristi Valentin Misăilă.
Obiectivul general al proiectului este reprezentat de dezvoltarea unui plan strategic coerent, conceput să asigure o viziune sustenabilă de dezvoltare a mobilităţii urbane durabile în municipiul Focşani, prin elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, astfel încât aceasta să răspundă nevoilor şi exigenţelor de finanţare pentru perioada de programare a fondurilor europene 2021-2027.
Tot prin intermediul acestui proiect, 50 de persoane au fost instruite în vederea cunoaşterii condiţionalităţilor specifice pentru perioada de finanţare 2021-2027, a arhitecturii programelor operaţionale şi a oportunităţilor de finanţare, a procedurilor de prioritizare a proiectelor, de monitorizare a implementării PMUD şi de evaluare a rezultatelor acestuia.
(AGERPRES/Foto radioiasi.ro)