Iaşi: La Mănăstirea Trei Ierarhi au fost comemoraţi cei care au înfăptuit Unirea Principatelor Române
Publicat de gabrielarotaru, 24 ianuarie 2022, 13:15
Un ceremonial religios a fost oficiat, luni, la Mănăstirea Trei Ierarhi, de un sobor de preoţi conduşi de Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în cadrul căruia au fost comemoraţi cei care au înfăptuit Unirea Principatelor Române în urmă cu 163 de ani.
La Te Deum au asistat prefectul Bogdan Cojocariu, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, primarul municipiului reşedinţă, Mihai Chirica, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor şi secretarul de stat Bogdan Balanişcu, dar şi reprezentanţi ai altor două culte religioase.
Slujba de comemorare a celor care au înfăptuit Mica Unire a fost oficiată de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan.
‘Săvârşim o scurtă slujbă de pomenire pentru făuritorii Unirii din ianuarie 1859. Omul cel mai important al acelor vremuri, voievodul Alexandru Ioan Cuza, odihneşte în rămăşiţele sale pământene aici, în mănăstirea Trei Ierarhi. Lângă mormântul său se află mormântul lui Vasile Lupu şi al voievodului Dimitrie Cantemir. Găsim în biografia lor elemente legate de năzuinţa românilor din cele trei Principate. În 1639, domnitorul Vasile Lupu emitea un document parafat cu o stemă care cuprindea stemele Valahiei şi ale Moldovei. Stema lui Vasile Lupu a fost preluată imediat după Unire de cancelariile Principatelor Unite. Puţin mai târziu, Dimitrie Cantemir alcătuia lucrarea ‘Hrisovul vechimii moldo-vlahilor’, în care arată apartenenţa la aceeaşi a românilor din cele trei provincii aşezate pe locul vechii Dacii. Alexandru Ioan Cuza a întruchipat – în sine şi într-o formă nevăzută – năzuinţa românilor de a avea o ţară, un domn, un corp legiuitor, un domn care s-a luptat după realizarea Unirii pentru menţinerea acesteia’, a spus IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Slujba religioasă a fost urmată de depuneri de coroane la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, aflat în incinta bisericii Trei Ierarhi.
La Iaşi, autorităţile locale au anulat manifestările publice pentru celebrarea a 163 ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române. Decizia a fost luată din cauza incidenţei crescute a infectărilor de COVID-19, care în municipiul Iaşi este de 7,48 la mia de locuitori, conform raportărilor făcute de Instituţia Prefectului.
În cursul acestei zile, la Iaşi este organizat, la Palatul Roznovanu, sediul Primăriei Iaşi, un vernisaj al expoziţiei ‘Alexandru Ioan Cuza – domnul epocii sale’. La Muzeul Municipal au loc vernisajul expoziţiei ‘Iaşul între cerinţe şi realizări 1848 – 1893’ şi lansarea albumului omonim. De asemenea, este organizată expoziţia ‘Societatea de Medici Naturalişti din Iaşi – prima academie naţională în spirit european’.
În ciuda faptului că autorităţile locale au decis anularea tuturor evenimentelor publice, membri şi simpatizanţi ai AUR au organizat un marş, la care au luat parte peste 800 de oameni, veniţi din toată ţara, dar şi o adunare în Piaţa Unirii, unde peste o mie de persoane au făcut Hora Unirii. (Agerpres/ FOTO wikipedia.org)