IAŞI: 163 de ani de la Unirea Principatelor Române. Expoziţia “Alexandru Ioan Cuza – Domn al epocii sale”
Publicat de Andreea Drilea, 24 ianuarie 2022, 15:46 / actualizat: 24 ianuarie 2022, 18:19
În contextul marcării a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Muzeul Municipal “Regina Maria” din Iaşi a fost vernisată expoziţia cu tema “Alexandru Ioan Cuza – Domn al epocii sale”.
Cu acest prilej, directorul muzeului, Aurica Ichim, a evocat personalitatea domnitorului: „Ce frumos a sintetizat Kogălniceanu la moartea lui Cuza când spunea „Domnilor şi doamnelor, priviţi de o parte şi de alta a Milcovului şi spuneţi-mi dacă mai există vreun domn care a fost în stare să se jertfească pentru binele acestui popor?, Nu domnilor, nu există.” Astăzi, Cuza nu a murit!, el rămâne veşnic în memoria noastră pentru faptele lui. Cuza nu are nevoie de elogii, el şi-a scris prin faptele lui pagina de istorie, iar cât noi toţi vom avea o pagină de istorie, cea mai frumoasă este scrisă de Alexandru Ioan Întâi.”
Profesorul Cătălin Turliuc a prezentat contextul în care Alexandru Ioan Cuza a reuşit să obţină recunoaşterea unirii principatelor:
„Cuza a înţeles că fără a face reforme, fără a pune România pe albia modernizării, fără a-i transforma pe clăcaşi în cetăţeni cum am spune noi astăzi, România nu avea nicio şansă în această parte a lumii înconjurată de imperii autoritare. Autocraţia ţarilor era bine cunoscută. Imperiul habsburgic după o scurtă perioadă de liberalizare va cunoaşte o reîntoarcere dură la potilici de tip metternich, dacă vreţi. Imperiul otoman eşua în politica de tanzimat pentru că şi imperiul otoman a încercat să copie formule de modernizare în acord cu celelalte mari puteri europene. Cuza s-a întâlnit cu doi sultani pentru că, primul care a confirmat dubla alegere, a murit. Cuza a fost prieten al sârbilor, Cuza a intrat într-un angrenaj uriaş în plan extern, evident reprezentând puterile „Pricipatelor Unite” aşa cum era numită România de atunci în mediul extern.”
SURSA VIDEO
(Radio Iaşi/Constantin Mihai/FOTO imagine ilustrativă)