(AUDIO) S-a semnat primul contract privind realizarea lucrărilor de extindere a conductelor de alimentare cu apă potabilă în Republica Moldova
Publicat de Andreea Drilea, 24 ianuarie 2022, 18:40
Primul contract de lucrări din cadrul proiectului privind extinderea conductelor ApaVital în Republica Moldova a fost semnat, astăzi, la Iaşi.
Societatea ApaVital din Iaşi va furniza apă potabilă în mai multe localităţi din raioanele Ungheni, Glodeni, Făleşti, şi Nisporeni din stânga Prutului.
Vice-prim-ministrul Republicii Moldova, Andrei Spânu a precizat că documentul final va fi semnat în data de 11 februarie, la Chişinău, în şedinţa comună a guvernelor din România şi Republica Moldova.
Guvernul României a fost reprezentat de Mircea Abrudean, şef al cancelariei premierului.
Societatea ApaVital din Iaşi, în prezent, furnizează servicii în 98 de localităţi din judeţul Iaşi, 12 din judeţul Neamţ şi câte una din judeţele Vaslui şi Botoşani.
Comunicat de presă ApaVital
S-a semnat primul contract privind realizarea lucrărilor de extindere a conductelor de alimentare cu apă potabilă în Republica Moldova
Luni 24 ianuarie 2022, la Palatul Culturii din Iași, a fost semnat primul contract de lucrări din cadrul proiectului privind extinderea conductelor de alimentare cu apă potabilă din stația de tratare Chirița în Republica Moldova. Este vorba despre contractul privind realizarea unei subtraversări a râului Prut, între localitățile Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova), proiect care se adresează cetățenilor din treisprezece localități din Raioanele Ungheni și Nisporeni, cu o populație de aproximativ 30.000 de locuitori.
La eveniment au participat domnul Mircea ABRUDAN, Șef al Cancelariei Prim-Ministrului, cu rang de ministru, domnul Adrian DUPU, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, domnul Andrei SPÎNU, viceprim-ministru și ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, doamna Ana MARDARE, secretar de stat în Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, domnul Costel ALEXE, președintele Consiliului Județean Iași, domnul Mihai CHIRICA, primarul municipiului Iași, domnul Bogdan COJOCARU, prefect al județului Iași, domnul Alexandru MORARU, deputat și consilier al prim-ministrului, reprezentanții a patru raioane din Republica Moldova: domnul Vasile MĂRCUȚĂ, președinte al raionului Nisiporeni, domnul Vlaceslav TAMBUR, vicepreședinte al raionului Fălești, domnul Ion COJOCARU, președinte al raionului Glodeni, domnul Iurie LEVINSCHI, președinte al raionului Hîncești, domnul Mihail DORUȘ, directorul APAVITAL S.A. Iași, domnul Ioan STOIAN, directorul APAVITAL M.
Contractul de lucrări a fost atribuit firmei CASREP S.R.L. Iași și are o valoare de 1.545.337,17 lei fără TVA. Durata de execuție este de 4 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
Alimentarea cu apă potabilă a localității Măcărești din Republica Moldova se va realiza printr-o conductă din PEHD100, de 200 mm diametru, în lungime de circa 823 metri, care include subtraversările digului și a albiei minore a râului Prut. Conducta va fi racordată la sistemul de alimentare cu apă a localității Măcărești, comuna Prisăcani, județul Iași. Debitul asigurat pentru alimentarea cu apă potabilă a localităților din Republica Moldova va fi de aproximativ 32 litri/secundă.
Montarea conductei de alimentare cu apă potabilă se va executa pe cinci tronsoane după cum urmează:
– tronsonul I de la ieșirea din localitatea Măcărești – România și până la digul de protecție împotriva inundațiilor la râul Prut, printr-o conductă în lungime de circa 205 ml;
– tronsonul II – subtraversare dig de protecție cu o conductă în lungime de circa 79 ml, montată în tub de protecție din țeavă de oțel de 300 mm diametru.
– tronsonul III – montarea unei conducte în lungime de cca 367 ml.
– tronsonul IV – subtraversare râu Prut, prin intermediul unei conducte în lungime de circa 120 ml, montată în tub de protecție din polietilenă de înaltă densitate, de 315 mm diametru;
– tronsonul V – montarea unei conducte în lungime de cca 52 ml.
În următoarele etape ale proiectului vor mai fi realizate încă trei traversări ale râului Prut respectiv: Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova), Tabăra (România) – Viilor (Republica Moldova) și o traversare pe viitorul pod Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova).
APAVITAL S.A. intenționează ca la finalizarea celor patru traversări ale râului Prut să poată asigura apă de bună calitate și servicii la cele mai înalte standarde pentru aproximativ 120.000-150.000 de locuitori ai Republicii Moldova. În perspectiva următorilor ani, după începerea proiectului, vor putea fi deservite cu apă potabilă cel puțin 4 orașe din Republica Moldova (Glodeni, Nisporeni, Ungheni și Fălești) și aproximativ 100 de comune, cu o populație în jur de 250.000 de persoane.
Proiectul APAVITAL S.A. de extindere a conductelor de alimentare cu apă potabilă din stația de tratare Chirița în Republica Moldova se realizează în conformitate cu acordurile de cooperare încheiate între județul Iași, România, și Raionul Ungheni, orașul Ungheni și Raionul Nisporeni din Republica Moldova, respectiv cu Raioanele Fălești și Raionul Glodeni, în domeniul serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare și a Acordului încheiat în data de 20 mai 2021 între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova.
(Radio Iaşi/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)