Despre legătura simbolică între Societatea de Medici și Naturaliști din Iași – și Unirea Principatelor Române, precum și despre alte “blazoane” ale Capitalei Moldovei istorice – în ediția de astăzi a emisiunii „Dialog intercultural / Mașina visului” – realizată de Lucian Merișca
Publicat de Iuliana Bubuianu, 28 ianuarie 2022, 11:07
…Și pentru că am vorbit de o Societate emblematică a Capitalei Moldovei, vom asculta în ediția din seara aceasta și câteva interesante informații, culese în Muzeul Unirii, despre blazoanele Iasului… Vocea va fi cea a regretatului heraldist Sorin Iftimi, fost colaborator al Radio România Iași, el însuși devenit, prin minuțioasele sale cercetări istorice, un adevărat blazon al Iașului…
Este știut că stabilirea candidaturii lui Alexandru Ioan Cuza la domnie a fost decisă de deputații Partidei Naționale în noaptea de 3 sau 15 ianuarie 1859 în sala de ședințe a Societății de Medici și Naturaliști din Iași…
Societatea de Medici și Naturaliști – cea mai veche Instituție Academică de pe teritoriile locuite de români – a reunit, încă de la început, membri din toate provinciile românești, de toate naționalitățile și, de asemenea, membri de onoare din alte țări ale Europei. Iar unul dintre principiile fondatoare a fost Unirea, alături de propășirea altor idealuri moderne ale timpului. Întemeietorii săi au fost: Iacob Cristian Stanislau Cihac (de origine cehă și germană, dar dedicat trup și suflet idealurilor nației române), Mihai Zotta (Zota fiind nume albanez), Eustatie Rolla, de origine greacă. Apar nume franțuzești precum Jumette, Metz, ori însuși Consulul Franței, Victor Place, care era un membru foarte activ al Asociației. Printre membrii fondatori, găsim nume de germani, ca: Huber, Kornhofer, Binder, Kraus, Winkler, italo-grecul Samurcas, polonezul Wolanski, dar au fost și unguri (Iosif Szabo), sau ruși precum Generalul Kiselef. A fost membru al Societății și un sas, făcut celebru de către Mircea Eliade, Doctorul Honigberger, cel care și-a petrecut jumătate de secol în lungi călătorii prin Europa și Asia, în special în India… Societatea de Medici și Naturaliști din Iași a avut faimoși membri corespondenți străini, precum Berzelius, Koch, Alexander von Humboldt și alti cercetători germani, austrieci sau elvețieni. O asociație în același timp cosmopolită, dar și militând pentru idealurile unității Principatelor Românești…
De Ziua Unirii, 24 ianuarie 2022, în sediul Societății de Medici și Naturaliști de pe Bd. Independenței, i-am ascultat pe D-l Dr. Eugen Târcoveanu, Membru al Academiei de Științe Medicale – și pe doamna Profesor Doctor Dana Baran, Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa” din Iași…