Soluţia pentru detensionarea situaţiei din sistemul educaţional este un acord politic la nivel de coaliţie (sindicate)
Publicat de Andreea Drilea, 9 februarie 2022, 06:30
Singura soluţie pentru detensionarea situaţiei din sistemul educaţional este un acord politic la nivelul coaliţiei de guvernare, susţin reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ‘Spiru Haret’ şi ai Federaţiei Naţionale Sindicale ‘Alma Mater’.
Cele trei organizaţii sindicale solicită, astfel, partidelor care formează coaliţia de guvernare, în numele celor peste 300.000 de salariaţi din învăţământ pe care îi reprezintă, o întâlnire comună pentru discutarea problemelor actuale cu care se confruntă învăţământul românesc.
‘Deşi astăzi, 8 februarie 2022, am observat o deschidere din partea prim-ministrului şi a miniştrilor prezenţi la discuţiile privind problemele din educaţie, ne este foarte clar că deciziile majore aşteptate de angajaţii din învăţământ nu pot fi luate decât în urma unui consens politic. Indiferent de prevederile care vor fi incluse în noua Lege a salarizării, Guvernul trebuie să găsească soluţiile pentru aplicarea, în perioada următoare, a Anexei nr. I la Legea-cadru nr. 153/2017 (Legea salarizării în vigoare) şi pentru rezolvarea problemelor privind salarizarea personalului nedidactic. (…) considerăm că întâlnirea solicitată la nivelul coaliţiei de guvernare este singura soluţie pentru detensionarea situaţiei din sistemul educaţional’, se arată într-un comunicat de presă comun al sindicaliştilor, transmis marţi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, după patru ore de discuţii avute cu premierul Nicolae Ciucă, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ministrul Muncii, Marius Budăi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, secretarul de stat Gigel Paraschiv şi directorul general al Direcţiei Financiare din cadrul Ministerului Educaţiei, Mihai Păunică, s-a agreat găsirea soluţiilor pentru rezolvarea unor probleme punctuale.
Astfel, s-a solicitat iniţierea, în vederea adoptării, a unei Ordonanţe de Urgenţă reparatorii, astfel încât întregul personal didactic să beneficieze de calculul şi plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite, conform tranşelor de vechime în învăţământ (de la data de 1 septembrie 2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creşteri salariale (începând cu 1 ianuarie 2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017.
De asemenea, să fie avută în vedere achitarea tranşelor din hotărârile judecătoreşti în urma proceselor câştigate de sindicate în numele membrilor, precum şi suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare şi nedidactice.
Nu în cele din urmă, sindicaliştii din învăţământ doresc iniţierea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru plata orelor suplimentare şi salarizarea personalului din învăţământ să se facă printr-o singură anexă care să cuprindă personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro